Rússia dona suport als houthis i reclama una reunió de l’ONU

Moscou contempla amb satisfacció mal dissimulada, malgrat la indignació pública, com la guerra a Gaza contagia la regió

Rússia dona suport als houthis i reclama una reunió de l’ONU

MARC MARGINEDAS

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tot just despuntar el dia a Moscou, Maria Zakhàrova, portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, va llançar una diatriba de gran magnitud condemnant l’operació militar anglo-nord-americana a la península Aràbiga i reclamant la convocatòria d’una reunió del Consell de Seguretat de l’ONU. Darrere d’aquesta mostra pública d’indignació, molts analistes identifiquen un indissimulat estat de satisfacció en el Kremlin, a l’haver-se transformat la guerra de Gaza en un conflicte regional a gran escala que no només desvia, una vegada més, atenció i recursos de la guerra que més li interessa, la d’Ucraïna, sinó que també erosiona les aliances establertes pels aliats amb els països al Pròxim Orient.

"Condemnem enèrgicament aquestes reaccions irresponsables fetes pels EUA i els seus aliats", va denunciar la portaveu del Govern rus en l’habitual to crispat que fa servir cada vegada que es refereix al que denomina despectivament com a "eix anglosaxó". L’alta funcionària va apel·lar al dret internacional per qualificar d’"il·legals" els atacs. "Són una perversió de les resolucions del Consell de Seguretat i violen per complet el dret internacional", va criticar. I de manera oportunista, va intentar obrir una bretxa amb països tradicionalment aliats d’Occident com l’Aràbia Saudita, mostrant-se comprensiva amb les seves "preocupacions" i inquietant-se pel futur de l’alto el foc en la Guerra Civil que des de fa una dècada sacseja el Iemen.

Hanna Notte, directora del Centre James Martin per als Estudis sobre la No-Proliferació, va considerar, a la xarxa social X, que el que ha passat al Iemen "no va en contra dels interessos de Rússia", sinó tot el contrari. Des de l’inici de la Guerra Civil la dècada passada, Moscou ha mantingut relacions amigables amb els houthis, ja que els ha salvat en nombroses paperetes internacionals, per exemple vetant una resolució del Consell de Seguretat del 2018 que estenia l’embargament d’armes als houthis arran d’informacions que l’Iran ho estava violant, o criticant les intencions de l’Administració Trump de considerar el moviment un grup terrorista, escriu Mark N. Katz, professor de Política i Govern a la Universitat George Mason en un article titulat Rússia és amistosa amb els houthis. Però és complicat. Això sí. Fins a dates recents, s’esforçava per guardar un cert equilibri, mantenint oberts els canals amb l’Aràbia Saudita, líder de la coalició internacional enfrontada als houthis.

Notícies relacionades

Aquesta política sembla haver-se quedat enrere definitivament durant els últims dies, ja que Moscou critica la denominada operació Guardià de la prosperitat, intensifica la defensa del moviment rebel iemenita en els fòrums internacionals i s’alia ja sense mitges tintes amb ells, constata Notte.

Durant els debats previs a l’aprovació de la resolució 2722 que exigia als rebels houthis cessar els atacs contra vaixells comercials al mar Roig, la delegació russa va intentar introduir esmenes que en el fons justificaven els esmentats atacs, al·legant que estaven motivats per la guerra a Gaza.

Temes:

Gaza Govern