Mala praxi judicial al Regne Unit

Una sèrie de TV revela una condemna per error contra 900 carters

El Govern es compromet a rescabalar les víctimes al més aviat possible dels danys

Una sèrie de TV revela una condemna per error contra 900 carters

LUCAS FONT

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Ha fet falta una sèrie de televisió per posar de nou sota els focus un dels escàndols judicials més grans de la història recent del Regne Unit. Va ser entre 1999 i el 2015 quan l’Oficina Postal britànica va acusar de robatori, frau i falsedat comptable prop de 4.000 treballadors, dels quals uns 900 van ser condemnats per delictes que no van cometre atribuïts a un error en el sistema informàtic. Malgrat els esforços dels afectats per posar en relleu la seva situació, ha sigut l’emissió de la sèrie Mr Bates vs the Post Office a la cadena ITV la que ha fet posar el Govern mà a l’obra per rescabalar centenars de persones dels danys causats.

Notícies relacionades

"Ens assegurarem que la veritat surti a la llum i que les víctimes obtinguin la justícia que mereixen", va dir el primer ministre, Rishi Sunak, ahir a la Cambra dels Comuns. "Persones que treballaven molt per a la comunitat van veure destruïdes la seva vides i reputació. Les víctimes han d’obtenir justícia i indemnitzacions". El Govern pretén ara anul·lar les condemnes amb l’aprovació d’una llei al Parlament i compensar els afectats.

Centenars de subdirectors de les oficines postals van ser víctimes dels errors del sistema, que calculava els diners i les existències a cada sucursal a través del registre diari de les transaccions. Les quantitats calculades pel programa no coincidien amb les dels treballadors, cosa que va portar molts d’aquests a ser condemnats amb abundants multes i fins i tot amb presó. Almenys quatre d’ells es van treure la vida, mentre que una altra dona va ingressar a la presó mentre estava embarassada.