Lula demana que tots els participants en l’intent de cop d’Estat siguin castigats

El president brasiler denuncia en l’aniversari de l’alçament la desinformació i el discurs d’odi del seu predecessor Bolsonaro

Lula demana que tots els participants en l’intent de cop d’Estat siguin castigats

abel gilbert

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Els participants del cop han de ser castigats. No hi pot haver perdó per als que van atemptar contra l’Estat de dret. Això seria impunitat", va assegurar el president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, durant l’acte recordatori de l’intent de cop d’Estat del 8 de gener del 2022. No va fer falta esmentar el nom del seu antecessor, Jair Bolsonaro, ni dels seus seguidors més radicals, que van envestir aquell diumenge contra les seus dels tres poders de la República. Tots van entendre a qui feia referència. Acompanyat d’autoritats judicials, legislatives i polítiques, a excepció dels seguidors de Jair Bolsonaro, Lula va reconèixer a tots els brasilers que, davant l’aldarull, "es van col·locar per sobre de les divergències" per afrontar la seva amenaça. "Vam salvar la democràcia, però mai està assegurada, necessita ser cuidada cada dia. És imperfecta, perquè som humans, però tots hem d’unir els esforços per millorar-la".

Segons Lula, l’Estat de dret garanteix llibertats i obligacions, però "no hi pot haver llibertat per a la mentida i la difamació en les xarxes socials". El líder del Partit dels Treballadors (PT) va remarcar en aquest sentit que "la desinformació i el discurs d’odi va ser el combustible" del 8 de gener. "Estarem sota constant amenaça si no es regula l’ús de les xarxes socials". El Govern d’ultradreta va fomentar entre el 2019 i el 2022 la difusió de les fake news a través d’estructures que es van conèixer com a "milícia digital". Bolsonaro i els seus fills han sigut investigats per aquests actes. L’expresident ha sigut inhabilitat per exercir càrrecs electius fins al 2030 per haver posat en dubte la transparència dels comicis del 2022 que van afavorir Lula.

"Visca la democràcia, democràcia sempre", va dir Lula al concloure la seva intervenció. Prèviament, va reconèixer que "no hi haurà democràcia plena mentre persisteixin les desigualtats". Els brasilers "hem de ser capaços d’unir-nos per construir un país més just" de la mateixa manera que ho van fer en les seves hores més dramàtiques, fa un any.

Els altres discursos

"Els actes contra la democràcia han de tenir efectes penals", va dir el cap dels fiscals, Paulo Gonet. "No van passar i no passaran", va afirmar la màxima autoritat del Suprem Tribunal Federal (STF), Luis Alberto Barroso. La depredació de les seus dels tres poders "no va ser un accident ni un cas aïllat: va ser meticulosament preparat i precedit d’anys d’atac a les institucions".

"Res justifica el que es va produir el 8E, va reconèixer el president del Senat, Rodrigo Pacheco. "Cal vigilar el que fan els traïdors a la pàtria".

Notícies relacionades

"La democràcia va vèncer", va dir Alexandre de Moraes, integrant del STF i del Suprem Tribunal Electoral (STE), i va posar en relleu "la força de les nostres institucions i la unió de les autoritats dels tres poders en defensa de la Constitució". De Moraes, a qui Bolsonaro considera un dels seus principals enemics, va assegurar que "l’enfortiment de l’Estat de dret no ha de confondre pau i unió amb impunitat". Per tant, "tots aquells que van actuar covardament seran degudament investigats, processats i sancionats en la mesura de les seves responsabilitats. La democràcia no admet una política oblit". El ministre va reclamar, de cara al futur immediat, les eleccions municipals de l’octubre, prestar atenció a com es mou en les xarxes "el populisme digital extremista", expert en "la divulgació de notícies falses, amb la consegüent corrupció del llenguatge".

Fins al moment, el STF ha condemnat 30 persones per participar en els fets. Les penes van de 3 a 17 anys de presó. D’altra banda, 29acusats més es troben en judici virtual. La Procuració General (fiscalia) ha acusat 1.413 persones, la majoria per instigació.