Xarxa d'explotació i abusos

Noms ja coneguts

Noms  ja coneguts

IDOYA NOAIN

2
Es llegeix en minuts

Més de quatre anys després de la mort per aparent suïcidi a la presó de Jeffrey Epstein, la trama d’explotació i abusos a dones joves i menors que va ordir el financer i els seus llaços i associacions amb destacades personalitats de tots els àmbits continuen sacsejant la vida política i social dels Estats Units, i més enllà. L’última desclassificació de documents legals vinculats al cas, que es va produir dimecres passat, ha renovat l’atenció i tot i que dona més llum i context a les accions d’Epstein i a les seves amistats, no ha complert les expectatives i l’especulació dels que anticipaven una "llista" que incriminés altres homes poderosos en l’explotació de les víctimes adolescents.

Apareixen, entre d’altres, els noms dels expresidents dels EUA Bill Clinton i Donald Trump, així com el del príncep Andreu d’Anglaterra, tots ells ja revelats anys enrere.

El que ha vist la llum són gairebé 950 pàgines de les prop de 2.000 que al desembre una jutge federal de Nova York, Loretta Preska, va autoritzar que es fessin públiques revelant identitats que fins ara havien estat recollides sota els genèrics Jane Doe i Joe Doe, utilitzats per mantenir proteccions als EUA.

Acusació falsa

La jutge va al·legar que molts dels noms ja s’havien publicat en altres demandes o informacions de premsa, va donar un termini perquè els afectats fessin apel·lacions a la desclassificació i en va mantenir alguns encara en secret, incloent-hi el d’almenys dues víctimes i el d’algú que va ser falsament acusat per un periodista de ser client d’Epstein.

Concretament, es tracta de documents relacionats amb una demanda que Virginia Giuffre, una de les víctimes d’Epstein, va interposar el 2015 contra Ghislaine Maxwell, l’exnòvia i associada del financer que compleix una sentència de 20 anys de presó per la seva participació en la trama. Aquella demanda es va resoldre amb un acord extrajudicial (igual que la que Giuffre va interposar contra el príncep Andreu d’Anglaterra, un dels amics d’Epstein per a qui assegura que va haver de prestar serveis sexuals quan era menor d’edat), però el diari Miami Herald va deslliurar una batalla judicial perquè es fessin públics.

Notícies relacionades

Entre els noms ara desclassificats apareixen els d’algunes víctimes d’Epstein i de persones que treballaven per a ell, però també tornen a quedar assenyalades destacades personalitats que van mantenir amistat amb ell, els noms del qual porten sent públics anys. Entre ells hi ha els expresidents Clinton i Trump, el príncep Andreu, Michael Jackson i el mag David Copperfield.

Aquests noms apareixen, per exemple, en la transcripció de la deposició de Johanna Sjoberg, una de les víctimes d’Epstein, que va estar al voltant del financer entre el 2001 i el 2006. Quan en aquella declaració se li va preguntar si Epstein li va parlar alguna vegada de Clinton va respondre: "Va dir una vegada que a Clinton li agraden joves, referint-se a les noies". L’expresident demòcrata, que va ser sotmès a un impeachment en part per mentir sobre la seva relació amb Mónica Lewinsky quan ella tenia 22 anys i ell, 49, el 2019 va reconèixer a través d’un portaveu haver mantingut amistat amb Epstein, però va negar saber dels seus "terribles crims" o haver participat en la seva xarxa. No ha sigut acusat de cap acció impròpia relacionada amb el cas Epstein.