Hezbol·là promet una guerra «sense límits» si Israel desafia el Líban

El líder de la milícia avisa que el «crim» de Beirut no quedarà «impune» > 128 persones més moren a Gaza en una sola jornada

Hezbol·là promet una guerra «sense límits» si Israel desafia el Líban
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El Pròxim Orient aguanta la respiració per una possible expansió regional de la guerra, després de l’assassinat del número dos de Hamàs, Saleh al-Arouri, a Beirut. Ahir tots els ulls estaven posats sobre el líder de Hezbol·là, Hassan Nasrallah, que va pronunciar el seu tercer discurs des de l’inici de l’actual escalada. "El crim d’ahir no quedarà impune", va assenyalar en un parlament televisat. "Lluitem al front amb càlculs precisos, però si l’enemic considera lliurar una guerra contra el Líban, la nostra batalla serà il·limitada, sense regles," va afegir, amb referència a Israel, a qui Hamàs atribueix l’atac contra Arouri. En el quart aniversari de l’assassinat del general iranià Qasem Soleimani per avions no tripulats nord-americans, la regió bull amb la tensió agreujada, al seu torn, pel pitjor atemptat de la història de la República Islàmica de l’Iran.

"Si es lliura una guerra contra el Líban, l’interès del Líban serà anar a la guerra fins al final, sense restriccions", va dir el secretari general de la milícia libanesa. "No tenim de la guerra", va declarar Nasrallah. L’atac que va acabar amb la vida de Saleh al-Arouri i sis membres més de Hamàs als suburbis de la capital és "molt perillós" ja que "és la primera vegada que passa una cosa així des del 2006", va afegir. Amb el seu discurs, Nasrallah ha tornat a enviar la pilota a la teulada del seu enemic. Les virulentes declaracions d’una suposada guerra que emprendria Hezbol·là "sense límits i sense restriccions" han sigut totes en condicional, si Israel decidís augmentar la seva escalada militar amb el Líban.

Per la seva banda, Egipte ha congelat el seu paper com a mediador amb les faccions palestines per buscar una solució a la guerra a la Franja de Gaza, després de l’assassinat d’Arouri, segons han dit a l’agència Efe fonts palestines i egípcies. També han informat que els moviments Hamàs i Gihad Islàmic han comunicat al Caire la suspensió de les negociacions amb Israel per a un alto el foc. Tot i que Egipte no ha confirmat formalment aquest canvi, una font d’alt rang ha dit a la cadena egípcia Al-Qahera News que "el paper d’Egipte és indispensable i, en absència de la seva mediació, la gravetat de la crisi pot augmentar i empitjorar més enllà de les estimacions de totes les parts". "No hi ha alternativa al camí de la negociació per resoldre la crisi a Gaza", va afegir.

Mentrestant, la població de l’enclavament palestí continua patint el setge de l’Exèrcit israelià. El ministre de Sanitat de Gaza va informar que ja són més de 22.313 morts des de l’inici de la guerra fa gairebé tres mesos. A més, es compten uns 7.000 desapareguts més que hi hauria sota la runa, per la qual cosa la xifra de morts podria augmentar. Les últimes 24 hores, 128 persones han mort i unes 261 han resultat ferides a tot l’enclavament. A la ciutat de Khan Yunis, al sud de la Franja, continuen els "intensos combats", segons l’Exèrcit israelià, que ha anunciat el bombardeig d’"un complex de producció d’armes" de Hamàs. També ha reconegut que les forces especials podrien haver mort un altre ostatge, Sahar Baruch, durant un intent de rescat a Gaza el mes passat.

Notícies relacionades

Segon front

A la frontera israelianolibanesa, van continuar els enfrontaments entre l’Exèrcit hebreu i militants de Hezbol·là. Més al nord de la castigada regió del sud del Líban, que pateix gairebé tres mesos d’atacs constants, s’ha instal·lat la por real que una guerra entri a les seves cases. Nasrallah tornarà a parlar demà, a mesura que creix el temor que la totalitat del Líban es converteixi en un segon front de la guerra a l’enclavament palestí. El líder xiïta ha titllat l’assassinat d’Arouri de "crim flagrant contra la sobirania libanesa". Segons el mitjà libanès Al-Akhbar, amb aquesta acció "Israel va decidir trencar les regles de compromís amb el Líban i traspassar la línia vermella traçada per Nasrallah fa uns mesos". Sembla que la volàtil regió, i sobretot el país dels cedres, hauran d’aguantar uns dies més la respiració sense saber si el demà els ofereix més violència.