Kosovo avança cap a la UE

Amb el nou any ha entrat en vigor l’acord de l’abril de l’Eurocambra que permet a ciutadans kosovars viatjar sense visat a l’espai Schengen.Ho podran fer per a estades de fins a 90 dies.

Kosovo avança cap a la UE

IRENE SAVIO

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

A poc a poc, Kosovo va aconseguint més reconeixement dins de la UE. L’últim, amb l’inici del nou any, ha sigut l’entrada en vigor de l’acord de l’abril passat amb el Parlament Europeu que preveu l’exempció de visats per a estades breus de ciutadans kosovars que desitgin viatjar a l’espai Schengen, la zona de lliure circulació que inclou 23 països comunitaris juntament amb Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.

La nova mesura, que s’ha posat en marxa després d’activar-se el nou sistema europeu d’informació i autorització de viatges, estableix que els kosovars poden ingressar i mantenir-se per un màxim de 90dies (renovable després de sis mesos) a països del bloc. Un avenç pel qual Pristina havia treballat des de la seva autoproclamada independència el 2008 (amb la qual també es va separar definitivament de Sèrbia), fa ara gairebé 16 anys.

Es posa així fi a l’anomalia kosovar, territori que l’any passat va presentar la seva candidatura a entrar a la UE, però que també era l’únic dels Balcans Occidentals que no disfrutava d’aquesta llibertat respecte als països de la zona Schengen. En aquestes circumstàncies, el primer ministre kosovar, Albin Kurti, va acudir dilluns passat a l’aeroport de Pristina per saludar un dels primers grups de passatgers que va partir cap a Viena.

Borrell celebra la mesura

En canvi, el que no arriba a la seva fi és la polèmica amb Espanya, país que no s’ha oposat frontalment a la mesura però que ha mantingut una postura confusa sobre com gestionarà la decisió presa. L’abril passat, el portaveu de Justícia de la Comissió Europea, Christian Wigand, va revelar que Espanya era l’únic país que s’oposava a reconèixer "els documents de viatge de Kosovo". "Els ciutadans de Kosovo podran viatjar lliurement amb els seus visats a tots els països Schengen menys a un", va afegir. "Espanya, horrible amb això, de nou", va ser el comentari de la periodista Una Hajdari, una de les tantes internautes que en els últims dies han criticat en xarxes l’actitud espanyola.

La novetat sí que ha sigut festejada per l’alt representant per a la Política Exterior i de Seguretat de la Unió Europea, l’espanyol Josep Borrell. "Una decisió històrica de la UE entra en vigor. Els ciutadans de Kosovo poden des d’avui viatjar a l’espai lliure de visats de la UE. Això aporta uns importants beneficis tant per a Kosovo com per a la UE", va dir Borrell en el seu compte a X, abans Twitter.

Notícies relacionades

Encara més eufòric, Thijs Reuten, eurodiputat holandès de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates, va celebrar la mesura a l’afirmar que "Kosovo és Europa". "¡Finalment! Després d’anys de retards innecessaris, a partir d’avui, l’exempció de vist per viatjar a la UE és efectiva per als ciutadans de Kosovo. Pròxim pas: processar la sol·licitud per a l’estatus de candidat", va afegir Reuten.

La decisió arriba també després que, de manera inesperada, Sèrbia decidís fa tan sols una setmana permetre que els vehicles amb matrícula de Kosovo entrin en aquest país, i posar fi així a una crisi que s’havia agreujat en els últims dos anys, en moments en què el president serbi, Aleksandar Vucic, s’enfronta a una nova onada de protestes ciutadanes contra ell.

Temes:

Ciutadans