Un estudiant mata 14 persones i en fereix 24 en una universitat de Praga

L’atacant, de 24 anys i armat amb un rifle de mira telescòpica, va ser abatut per la policia

El ministre de l’Interior descarta vincles amb el terrorisme

Un estudiant mata 14 persones i en fereix 24 en una universitat de Praga

Gemma Casadevall

2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Més de 15 persones van morir ahir i 24 van resultar ferides, 9 d’elles de gravetat, en un tiroteig a la Universitat Carolina de Praga, situada al centre de la capital txeca, segons van informar els serveis d’emergència locals. El presumpte autor, les motivacions del qual encara es desconeixen però que segons mitjans txecs patia trastorns psíquics, va ser "eliminat" per la policia, van publicar les forces de seguretat a la xarxa social X. El seu cos va ser trobat al mateix recinte universitari.

L’atacant era un estudiant de doctorat a la mateixa universitat, va informar el cap de la Policia, Martin Vondrasek. Abans del tiroteig, havia matat el seu pare al seu domicili i se l’estava buscant. La policia txeca parteix de la base que "es va inspirar" en banys de sang similars esdevinguts a l’estranger. Mitjans txecs el descriuen, prenent com a testimonis altres universitaris, com un jove de 24 anys amb trastorns de personalitat, aficionat al tir i amb llicència d’armes. El ministre de l’Interior, Vit Rakusan, va descartar que l’atac tingués vincles amb el "terrorisme internacional". Es parteix de la base que va actuar per motius personals, precipitats per trastorns psíquics, manies persecutòries i afany de notorietat.

Des d’un balcó

El tiroteig va començar a les 15.00 hores a la Facultat de Filosofia de la Universitat Carolina de Praga, ubicada a la plaça de Jan Palach i a prop del cèntric pont de Carles, al cor de la capital txeca. Proveït d’una arma llarga amb mira telescòpica, l’agressor va continuar disparant des d’un balcó després que les forces de l’ordre arribessin al lloc dels fets, fins que va ser finalment abatut.

Es van produir escenes de pànic als carrers, mentre la policia acordonava la zona i es mirava d’evacuar els estudiants. Els professors i alumnes van rebre l’ordre de tancar-se mentre intervenia la policia. La cadena privada Nova TV havia informat en els primers moments d’una explosió i que hi havia un home armat a la teulada de l’edifici.

El president txec, Petr Pavel, es va declarar "commocionat pels esdeveniments". "Voldria expressar la meva més profunda pena i les meves més sinceres condolences a les famílies i els amics de les víctimes del tiroteig", va afegir en un missatge publicat la xarxa social X. Pavel es trobava ahir a París en visita oficial.

A les xarxes, els estudiants van compartir informació sobre persones que es mantenien refugiades a les aules o a la biblioteca de la universitat, abans que les autoritats comencessin a evacuar el centre. Alguns es van atrinxerar i van amuntegar cadires i taules davant la porta de la seva aula. Així mateix es van difondre imatges d’estudiants abandonant l’edifici amb les mans enlaire.

Notícies relacionades

El ministre de l’Interior, Vit Rakusan, va indicar finalment a la televisió que "no es va confirmar la presència de cap altre tirador" i va instar la població a seguir les instruccions de la policia.

Cap dels estudiants morts o ferits és espanyol. La Universitat Carolina, una de les més antigues d’Europa, acull desenes d’estudiants espanyols que participen en programes Erasmus.

Temes:

Espanyol Jan