¿Què és un míssil balístic intercontinental? ¿Per què és l'arma humana més temuda?

L'ICBM és un coet amb un abast d'almenys 5.500 quilòmetres i capaç de viatjar 10.000 quilòmetres en 35 minuts

FRANCK ROBICHON / EFE / VÍDEO: EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Corea del Nord ha fet el 4 de juliol del 2017 l'assaig d'un míssil balístic intercontinental. La prova, que segons el règim de Pyongyang ha sigut un èxit, ha fet saltar les alarmes a Corea del Sud, al Japó i als EUA, ja que amb aquest projectil el poder militar de Kim Jong-un fa un salt qualitatiu.

Però, ¿què és exactament un míssil balístic intercontinental?

1. ABAST

L’ICBM (segons les sigles en anglès, 'intercontinental ballistic missile') és amb diferència l’arma humana més temuda. És, per començar, el míssil amb un radi d’acció més gran. Es considera míssil balístic intercontinental el que és capaç d’abastar almenys un radi de 5.500 quilòmetres. Estan dissenyats per portar càrregues explosives, que poden ser nuclears. Segons els experts, el míssil nord-coreà Hwasong-14 pot arribar als 6.700 km, és a dir, fins a Hawaii o Alaska.

2. TRAJECTÒRIA

Els ICBM estan bona part de la seva trajectòria fora de l'atmosfera i la seva tecnologia és similar a la dels coets que s'utilitzen per viatjar a l'espai. El seu recorregut es divideix en tres fases: la del llançament, la de la sortida de l'atmosfera i la de l'entrada a l'atmosfera.

3. PROPULSIÓ

Són míssils balístics, és a dir, estan propulsats només durant la part inicial de la seva trajectòria, i el seu recorregut el dicten les lleis de la balística, és a dir, la gravetat i la resistència de l'aire. Fan la resta del seu 'viatge' de manera lliure. També estan guiats només al principi. Això els diferencia dels míssils de creuer, que estan propulsats durant tota la seva trajectòria i que tenen un radi d'abast molt més petit, ja que necessiten combustible per seguir el seu recorregut.

4. VELOCITAT

Notícies relacionades

Els ICBM arriben a una velocitat de cinc quilòmetres per segon, de manera que poden arribar a un destí situat a 10.000 quilòmetres en només 35 minuts. Això i la seva enorme velocitat els converteix en un projectil gairebé impossible d'interceptar en ple vol.

5. PAÏSOS AMB MÍSSILS BALÍSTICS INTERCONTINENTALS

En l'actualitat, a falta de confirmar-se l'assaig de Corea del Nord, només tres països disposen de míssils balístics intercontinentals: els EUA, Rússia i la Xina.