Veneçuela i Guyana pacten evitar l’ús de la força i les amenaces

Els dos països, en disputa per l’Essequibo, es comprometen a resoldre els seus xocs d’acord amb el dret internacional

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Governs de Veneçuela i Guyana van acordar ahir, en una reunió encapçalada pels seus respectius mandataris a Saint Vincent i les Grenadines, no amenaçar-se ni utilitzar la força en cap circumstància, incloent-hi les "derivades de qualsevol controvèrsia existent entre els dos Estats", com la disputa per l’Essequibo que va elevar la tensió en les últimes setmanes.

Segons un comunicat conjunt, els dos països, que es disputen un territori ric en recursos naturals de gairebé 160.000 quilòmetres quadrats, van acordar que "qualsevol controvèrsia" es resoldrà "de conformitat amb el dret internacional, inclòs l’Acord de Ginebra" del 1966, instrument que defensa Caracas i que estableix la solució del conflicte per la via del diàleg.

Després d’una reunió entre el president veneçolà, Nicolás Maduro, i el seu homòleg guyanès, Irfaan Ali, les parts es van comprometre a continuar amb "el diàleg sobre qualsevol altre assumpte pendent d’importància mútua" i a abstenir-se, "sigui de paraula o de fet, d’intensificar qualsevol conflicte o desacord derivat de qualsevol controvèrsia". En aquest sentit, "cooperaran per evitar incidents sobre el terreny que condueixin a tensions" i, en cas que es produeixi un fet d’aquest tipus, "es comunicaran immediatament entre si, amb la Comunitat del Carib (Caricom), amb la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys (Celac) i amb el president del Brasil", Luiz Inácio Lula da Silva, per a "contenir-lo, revertir-lo i evitar que es repeteixi".

El mandatari brasiler i la Celac, amb el suport de la Caricom i l’ONU, van proposar a les parts en conflicte aquesta reunió, que es va portar a terme cinc dies després de la proposta per frenar la tensió i evitar accions individuals.

Notícies relacionades

Caracas i Georgetown van acordar també "establir, immediatament, una comissió conjunta" amb els seus respectius ministres d’Exteriors i tècnics per "tractar els assumptes mútuament acordats".

La controvèrsia va escalar després que Veneçuela aprovés el 3 de desembre, en un referèndum unilateral, annexionar-se la zona disputada, controlada per Georgetown, i el Govern de Maduro ordenés l’assentament d’una divisió militar a prop de l’àrea en litigi i la modificació del mapa oficial veneçolà amb la Guaiana Essequiba.