El Kremlin assegura que desconeix el parador de Navalni

1
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Un dels noms més incòmodes per al poder rus és el d’Alekséi Navalni. L’opositor porta des de 2021 en una colònia penal a uns quants centenars de quilòmetres de Moscou, on se’l castiga per faltes menors com no saludar cap altre reclús o utilitzar paraules malsonants. Però fa una setmana que els seus advocats no saben on es troba el seu defensat. Tampoc ha comparegut en les vistes que tenia pendents per videoconferència.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assenyalar ahir en la seva roda de premsa diària que desconeix el parador de Navalni. "No, nosaltres no tenim ni intenció ni possibilitat de conèixer la sort dels presos i els detalls de la seva estada en les corresponents institucions penitenciàries", van ser les seves paraules exactes durant la ççtrobadaççpartitçç amb els periodistes assistents.

Notícies relacionades

Els col·laboradors de l’opositor denuncien que no poden donar amb ell. Els responsables de la colònia penal de Melejovo, a la regió de Vladímir i relativament a prop de Moscou, afirmen que ja no està allà. Les autoritats penitenciàries prèviament van justificar les seves absències de les vistes judicials online per "problemes de connexió". Cap ens rus ha confirmat públicament on es troba Navalni actualment. Kira Yarmish, la seva secretària de premsa va assenyalar que "es neguen a dir on l’han traslladat". Ella mateixa va mostrar preocupació perquè "en el cas d’Alekséi (Navalni), està sol amb la gent que va intentar matar-lo".

Estava previst que el traslladessin, un procés que pot durar fins i tot un mes per les llargues distàncies dins de Rússia i per la situació d’algunes d’aquestes colònies penitenciàries. Aquest camí se sol fer en furgoneta o vagons de tren adaptats, habitualment en condicions d’aglomeració. Navalni, advocat de formació, està complint una condemna de 19 anys i a l’espera de ser traslladat a una presó "de règim especial".