Polònia enterra l’era ultradretana i dona pas a l’europeista Tusk

Polònia enterra l’era ultradretana i dona pas a l’europeista Tusk

ATTILA HUSENJOW / SOPA IMAGES / DPA

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

El Parlament polonès va negar la seva confiança a l’ultraconservador primer ministre Mateusz Morawiecki i va designar l’europeista Donald Tusk com a nou primer ministre de la cinquena economia de la Unió Europea (UE). Morawiecki, el partit del qual, Llei i Justícia (PiS), va ser la força més votada en les eleccions generals de l’octubre passat, va obtenir tot just 190 suports entre els diputats del Sejm, quatre menys dels del seu propi partit. En contra del vot de confiança sol·licitat es van expressar 266 diputats. És a dir, un clar triomf opositor tenint en compte que entre la Plataforma Cívica (PO) de Tusk i els seus aliats del centrista Tercera Via i de l’esquerra moderada sumaven 248 escons.

Notícies relacionades

Poc després, en una segona votació, el Sejm va aprovar la designació de Tusk com a primer ministre, aquesta vegada amb els 248 vots propis a favor i 201 en contra. El resultat va ser rebut en el ple entre plors emocionats del bloc europeista i atacs al líder liberal des del PiS.

El vot de confiança sol·licitat per Morawiecki al Parlament, el Sejm, es considerava un pas més en la sèrie de maniobres dilatòries del PiS, el partit que lidera el falcó Jaroslaw Kaczynski, per retardar el relleu. Es donava per fet que els ultraconservadors no arribarien a la majoria necessària, ja que no tenien la majoria no comptaven amb cap aliat. Tusk havia sigut recolzat ja en campanya pels socis amb qui ara compartirà el govern. A la designació de Tusk al Parlament seguirà demà una altra votació de confiança al seu govern, que virtualment ja existeix, ja que el va presentar divendres passat. Dimecres que ve assumirà previsiblement el càrrec com a primer ministre de la mà del president Andrzej Duda, originari del PiS tot i que formalment va deixar la militància en suspens a l’arribar a la direcció de l’Estat, el 2015.