Veneçuela planteja annexionar per llei el territori de l’Esequibo

El president de Guyana avisa Maduro que no permetrà que la seva "amenaça desesperada" impedeixi el desenvolupament del país

Veneçuela planteja annexionar  per llei el territori de l’Esequibo

Zurimar Campos/Prensa Miraflores / DPA

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El fantasma del conflicte bilateral es materialitza a la frontera entre Guyana i Veneçuela. El president del primer país, Irfaan Ali, va exhortar el seu col·lega Nicolás Maduro a respectar el dret internacional i a evitar qualsevol possible "pas en fals" al territori de l’Esequibo, una zona en disputa de 160.000 quilòmetres quadrats amb grans recursos naturals, fusta i minerals. Després de sentir els anuncis de Maduro que contemplen l’annexió de l’anomenada Guaiana Essequiba, la seva incorporació al mapa veneçolà, i l’autorització a l’estatal PDVSA per atorgar llicències d’exploració, Ali va advertir que les Forces Armades guyaneses es troben en "màxima alerta". Georgetown, va anunciar, ja ha començat a establir contactes polítics amb els Estats Units, que recolza la seva postura, i l’ONU. "No permetrem que es violi el nostre territori ni que el desenvolupament del nostre país es pugui veure obstaculitzat per aquesta amenaça desesperada".

Notícies relacionades

Consulta popular

Veneçuela va celebrar una consulta popular diumenge passat sobre la qüestió de l’Essequibo, en la qual va votar la meitat del padró electoral, en un clar senyal d’indiferència. Els 10,4 milions de sufragis van resultar suficients per al madurisme per iniciar una ofensiva política que pot tenir insospitades derivacions externes i internes en un país que hauria de fer eleccions presidencials l’any que ve. "Guyana ha de saber que ho resolem a les bones o ho resolem", va dir Maduro, tot i que, immediatament, va atenuar la seva bravata. "Més d’hora que tard arribarem a una solució pacífica". La intervenció del mandatari veneçolà des de les instal·lacions militars del Fuerte Tiuna, acompanyat pel Consell Federal de Govern i el Consell de Defensa de la Nació, no va trigar a impactar a Georgetown. Davant les càmeres, es va informar sobre la creació d’una Alta Comissió per la Defensa de la Guaiana Essequiba, l’establiment d’una zona militar, dependent de les Forces Armades, i el projecte d’una "llei orgànica" per defensar aquest territori, que serà discutit ben aviat per l’Assemblea Nacional (AN). Guyana compta també amb el suport del Regne Unit. El Brasil, que comparteix frontera amb els dos països, no veu amb bons ulls la maniobra de Maduro i ja ha desplegat un contingent militar a Boa Vista, a l’Estat fronterer de Roraima.