El príncep Enric reclama protecció al Regne Unit

El fill menor de Carles III exigeix el dret que va perdre al deixar les seves obligacions reials

El príncep Enric reclama protecció al Regne Unit

LUCAS FONT

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La batalla judicial del príncep Enric contra el Ministeri de l’Interior britànic va obrir ahir un nou capítol a l’Alt Tribunal d’Anglaterra i Gal·les. El cas en disputa es refereix al dret del fill menor de Carles III i de la seva família a rebre protecció al Regne Unit, un dret que va perdre el febrer del 2020 després de deixar les seves obligacions com a membre de la família reial. Els advocats del príncep consideren que ha rebut un tracte desigual i injustificat i reclamen que li sigui tornada aquesta protecció argumentant que continua estant exposat a amenaces.

La base de l’acusació rau en la suposada falta de fonament en els arguments del Comitè Executiu per a la Protecció de la Reialesa i de les Figures Públiques (Ravec), un organisme dependent del Govern, que va considerar fa tres anys que la posició d’Enric i de la seva família havia canviat al no ser membres actius de la família reial i al residir a l’estranger. Les conclusions del Ravec determinaven que la seva seguretat en les seves visites al Regne Unit seria examinada cas per cas i descartaven destinar efectius policials a la seva protecció.

Els advocats d’Enric, però, insisteixen en la importància de restablir-li l’escorta per evitar possibles danys reputacionals sobre el Govern i les institucions britàniques en cas que es produeixi algun incident no desitjat. "Ravec hauria d’haver considerat, en particular, l’impacte en la reputació del Regne Unit d’un possible atac exitós contra el demandant", assenyala l’advocada del príncep, Shaheed Fatima, en el seu escrit d’acusació. La lletrada considera que no s’ha donat "cap raó convincent" per retirar la protecció d’Enric i afirma que no s’han realitzat les anàlisis de risc pertinents.

Els advocats assenyalen a més que la sol·licitud del príncep per presentar els seus arguments personalment al Ravec va ser denegada de forma injusta i denuncia que no va ser informat degudament sobre els membres que van conformar el comitè, entre qui es trobava el secretari privat de la reina Isabel II, Edward Young, amb qui Enric mantenia "tensions importants". "Ell [Enric] no sabia en aquell moment que la Casa Reial hi estava involucrada en absolut", assenyala Fatima, que considera que aquest fet suposa una "injustícia processal".

Lluita contra els tabloides

Notícies relacionades

Enric ja va patir un revés de la justícia britànica el maig d’aquest any, quan el mateix tribunal va rebutjar la seva petició de pagar per la seva pròpia protecció policial. En aquesta ocasió, el jutge va donar la raó al Ravec i la Policia Metropolitana, que van argumentar que no era admissible posar en risc la seguretat dels agents a canvi del "pagament d’uns honoraris per part d’un particular".

El príncep ha relatat haver patit episodis de persecució per part de la premsa en les seves visites al Regne Unit. Aquest fet, assegura, ha posat en risc la seva seguretat i la de la seva família. La petició de protecció s’emmarca en la lluita del príncep contra els principals tabloides del país.

Temes:

Govern