Netanyahu, sobre els ostatges: "Ara no els podem portar"

El cap de l’Estat Major de l’Exèrcit israelià anuncia que les seves tropes envolten Khan Yunis, la ciutat més gran del sud de la Franja

Netanyahu, sobre els ostatges: "Ara no els podem portar"

ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va deixar clares les seves prioritats a la Franja de Gaza i aquestes no passen per fer tornar els ostatges. "Ara mateix, no és possible portar-los a tots de tornada", va dir als seus familiars en una trobada ahir amb el gabinet de guerra.

Mentre el cap de l’Exèrcit israelià va anunciar que les seves tropes estaven envoltant la ciutat de Khan Yunis, la més gran del sud de l’enclavament, les paraules del mandatari van desencadenar el caos a la reunió, i van provocar que alguns familiars abandonessin la sala. L’ofensiva terrestre sobre el sud de la Franja, on centenars de milers de persones es refugiaven des de fa setmanes, les està expulsant cap a Rafah, a la frontera amb Egipte. Al seu torn, els bombardejos israelians continuen segant desenes de vides civils.

Reunió hostil

La tensa i hostil reunió entre els familiars dels ostatges i Netanyahu es va avançar un dia, després que aquest grup ho exigís, al·legant que se sentien ignorats i amenaçant d’elevar les seves protestes als carrers. També hi van participar alguns dels ostatges alliberats que compten amb éssers estimats segrestats a Gaza. El fòrum de les famílies, cada vegada més poderós pels suports amb què compta en la societat israeliana, va insistir en les seves peticions de prioritzar la tornada dels seus familiars. "¿Algú es pot imaginar que si existís la possibilitat [de portar-los a tots a casa] algú s’hi hauria negat?", va expressar Netanyahu. Però el líder del Likud no va dir gaire cosa més, i va fer augmentar la indignació dels assistents.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el cap de l’Estat Major de l’Exèrcit israelià, el tinent general Herzi Halevi, va dir que les tropes estan envoltant Khan Yunis, i comencen la tercera etapa de la seva ofensiva terrestre contra Hamàs a la Franja.

"Estem treballant per aprofundir els èxits a la part nord, qualsevol que pensés que l’Exèrcit israelià no sabria com reprendre els combats després de la treva es va equivocar, Hamàs ho sent fortament", va informar Halevi en roda de premsa des del sud d’Israel ahir, qualificat com el dia de combats més intensos fins ara en la sisena jornada de guerra. "Estem atacant Hamàs per sobre i per sota de la terra, des de l’aire, la terra i el mar", va presumir, i va assenyalar que en aquesta zona hi hauria "bastions" de la milícia palestina.

Temes:

Palestina Israel