L’Eurobaròmetre apunta a més interès pels comicis de la UE

El 57% dels ciutadans pensen en la pròxima cita amb les urnes, cosa que suposa sis punts més respecte a fa sis anys

L’Eurobaròmetre apunta a més interès pels comicis de la UE

SILVIA MARTINEZ

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

A sis mesos de les eleccions europees –entre el 6 i el 9 de juny del 2024–, el 57% dels ciutadans estan interessats en la pròxima cita amb les urnes –sis punts més que fa cinc anys–, el 68% asseguren que acudirien a votar si els comicis fossin la setmana vinent, el 61% pensen que la pertinença a la UE ha sigut positiva i el 72% creuen que el seu país s’ha beneficiat de l’adhesió al club.

Són dades recollides per l’últim Eurobaròmetre que publica el Parlament Europeu i que mostra, segons la seva presidenta, Roberta Metsola, que "Europa importa". De fet, el 73% dels enquestats consideren que la qualitat de vida empitjorarà l’any vinent.

Tot i que l’enquesta va ser realitzada entre finals de setembre i principis d’octubre, el Parlament Europeu valora positivament la percepció que tenen els ciutadans europeus de la institució. El 61% pensa que la pertinença al club és una cosa bona, un percentatge que se supera a Luxemburg (86%), Irlanda (81%), Dinamarca (80%), Lituània i Portugal (79%). Fins i tot a Espanya el percentatge supera en 10 punts la mitjana europea. La pitjor percepció la tenen austríacs (42%), italians (43%) i txecs (44%).

A Àustria i Itàlia només el 55% i 57% de la població respectivament pensen que el seu país s’ha beneficiat de la UE, davant el 94% a Lituània i el 93% a Irlanda i Luxemburg (a Espanya, el 78%). Els principals arguments es refereixen a la "pau i estabilitat", "la cooperació entre estats membres", i la "contribució al creixement econòmic".

Defensar la democràcia

Notícies relacionades

Aquest últim element és el principal valor esmentat pels ciutadans espanyols, portuguesos, maltesos, luxemburguesos o irlandesos. I el principal valor en què coincideix la majoria és que el Parlament Europeu ha de defensar la democràcia, per davant de la protecció dels drets humans, la llibertat d’expressió i l’Estat de dret.

Quant als desavantatges, els factors més esmentats són la poca influència dels ciutadans en la presa de decisions i el convenciment que hi ha decisions que es prenen millor a escala nacional. Tot i així, el 70% dels europeus creuen que les mesures adoptades a escala europea tenen impacte en la seva vida, percepció estesa a Malta, Xipre i Grècia. A Espanya, el 67% creu que les decisions europees compten en la seva vida diària davant el 30% que opina el contrari.