Maduro reivindica el ‘sí’ sobre el territori en disputa de Guyana

El Consell Nacional Electoral qualifica d’«històric» el resultat del referèndum mentre l’oposició apunta a una baixa participació

Maduro reivindica el ‘sí’ sobre  el territori en disputa de Guyana
1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«L’únic vencedor és la sobirania de Veneçuela i els perdedors són la (petrolera) Exxon, el Govern de Guyana i l’imperi nord-americà», va assegurar ahir Nicolás Maduro amb els resultats de la consulta popular a la mà. D’acord amb el Consell Nacional Electoral (CNE), un 95% dels ciutadans va respondre positivament a les cinc preguntes formulades sobre la sort de l’Essequibo, un territori de gairebé 160.000 quilòmetres quadrats molt ric en cru, fusta i minerals que Caracas reclama a República de Guyana.

Deu milions de vots

Notícies relacionades

El president del CNE, Elvis Amoroso, va qualificar d’«històrica» la victòria del sí en el referèndum. Amoroso va dir que van votar uns 10 milions de persones, la meitat del padró. Els mitjans de premsa opositors i dirigents de l’antimadurisme van considerar que la crida del Govern a les urnes va tenir una baixa participació i representa una ensopegada política per al Palau de Miraflores. Maduro, no obstant, es va mostrar eufòric a la plaça de Bolívar de Caracas, diumenge a la nit. «Hem fet els primers passos d’una nova etapa històrica per lluitar pel que és nostre, per recuperar el que ens van deixar els llibertadors».

Segons el president, «aquesta victòria és del poble de Veneçuela, sense discriminació, sense partidisme». Igualment, més del 95% va dir sí a «la creació de l’estat Guaiana Essequiba i que es desenvolupi un pla accelerat per a l’atenció integral de la població actual i futura d’aquest territori».