Eleccions legislatives

¿Podrà governar l’extrema dreta als Països Baixos? Les claus d’una victòria contra pronòstic

¿Podrà governar l’extrema dreta als Països Baixos? Les claus d’una victòria contra pronòstic

JOHN THYS / APF

3
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

L’ultradretà Geert Wilders es proposa portar el seu Partit de la Llibertat (PVV) a la direcció del Govern neerlandès des de la posició de primera força aconseguida a les eleccions parlamentàries de dimecres. Tindrà tot just 35 escons del total de 150 del Parlament de la Haia, però lluitarà per trobar els aliats que necessita per assegurar-se la majoria parlamentària. Va ser un triomf contra pronòstic, ja que els sondejos apuntaven a un ajustat empat pel primer lloc entre els liberals del primer ministre sortint, Mark Rutte, el bloc socialdemòcrata-verd de Frans Timmermanns o el nou centre de Pieter Omtzigt. El seu principal desafiament ara és capgirar la situació amb què va arribar a aquest triomf: els partits del centredreta estaven disposats a acceptar-lo com a soci, però el descartaven com a cap del pròxim Govern.

Com convertir-se en primer ministre amb menys del 25% dels vots


Wilders semblava el primer sorprès per aquest primer lloc i els seus 35 escons, fet que traduït en percentatge suposa un 23,4% dels vots. És a distància considerable del segon lloc, que correspon a l’exvicepresident de la Comissió Europea Timmermans, amb 25 escons –o un 15,6%–. Els liberals de Rutte, ara liderats per la ministra de Justícia, Dilan Yesilgöz, van patir un fort daltabaix i van quedar tercers, amb 24 escons, seguits del centre d’Omtzigt, amb 20. El fragmentat Parlament neerlandès té una altra desena de partits entre els quals Wilders pot maniobrar a la recerca d’aliats. Només dos més, l’anomenat Moviment Camperol Ciutadà, BBB, i el liberal esquerrà D66 –soci del sortint Rutte– tenen un nombre més o menys respectable d’escons –7 i 10, respectivament–.

Tancar la migració com a comú denominador



Wilders té al seu favor que la seva principal bandera, la frenada al que denomina ‘tsunami migratori’, és en bona part compartida per les principals forces del centre i la dreta. Dilan Yesilgöz, la candidata dels liberals que aspirava a agafar el relleu a Rutte, no va resultar aparentment prou de convincent per a aquest espectre electoral malgrat que també defensava la línia dura en política migratòria, des de la seva condició de dona nascuda a Ankara i arribada al país de nena, amb els pares, dos refugiats. Després de més de 20 anys en l’escena política neerlandesa, Wilders tenia a favor seu la visibilitat adoptada pel seu partit, dels més consolidats entre la família radical europea, i també el fet d’haver moderat una mica el seu furibund discurs antiislam.

Timmermans com a alternativa


Notícies relacionades

En cas que Wilders no aconsegueixi el suport que busca, la segona opció correspondria teòricament al bloc socialdemòcrata-verd de Timmermans, en aquest cas amb el suport de tres formacions centristes més o fins i tot alguna més. Hauria d’esperar el seu torn, és a dir, el fracàs del puixant Wilders, i tindria davant seu una negociació previsiblement àrdua. Però en el panorama neerlandès això tampoc és exactament una novetat. El liberal Mark Rutte va necessitar 271 dies fins a formar la seva última coalició –amb quatre partits–. El resultat va ser una constel·lació fràgil, que va acabar prematurament dissolta i va precipitar la convocatòria d’eleccions anticipades i l’anunciat adeu de Rutte al lloc. Queda per veure quan es consumarà la seva retirada.

L’improbable ‘Nexit’


L’ideari de Wilders no només es marca com a objectiu el tancament de mesquites i altres formes de tenallar la comunitat musulmana, a més de restringir l’asil. També és profundament euroescèptic i entre els seus senyals d’identitat hi ha la sortida dels Països Baixos de la Unió Europea (UE) o ‘Nexit’ –o sortida neerlandesa del bloc–. Això és més que improbable que passi, fins i tot si arriba a dirigir el pròxim Govern. La resta de formacions de centre o dreta susceptibles de convertir-se en les seves aliades rebutgen aquesta opció. Mark Rutte ha sigut en els seus 13 anys en el poder un maldecap per a molts dels seus socis, especialment els del sud. Ha practicat sense miraments l’anomenada ‘frugalitat fiscal’ o austeritat extrema. Però entre la classe política neerlandesa domina la percepció que el país i els seus 17 milions de ciutadans són entre els socis mimats de la UE.  

Temes:

Eleccions