Guerra al Pròxim Orient

Borrell insisteix a Cisjordània en el fracàs de la comunitat internacional a Israel i Palestina

Borrell insisteix a Cisjordània en el fracàs de la comunitat internacional a Israel i Palestina

FRANÇOIS LENOIR / CONSEJO EUROPEO / DPA

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Estrangers, Josep Borrell, ha insistit aquest divendres a la Cisjordània ocupada que la guerra d’Israel contra el grup islamista palestí Hamàs a Gaza «és el resultat d’un fracàs col·lectiu polític i moral de la comunitat internacional». En una roda de premsa celebrada a la ciutat cisjordana de Ramal·lah junt amb el primer ministre de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mohamed Shtaye, Borrell ha insistit que, a causa d’aquest fracàs, «els pobles israelià i palestí estan pagant un preu molt alt», i ha remarcat que l’única manera de posar fi al cercle de violència entre Israel i Palestina és una solució política.

El cap de la diplomàcia europea, com ja va fer ahir a Israel, ha condemnat l’atac comès per Hamàs contra Israel el 7 d’octubre, en el qual van morir més de 1.200 persones; ha demanat l’alliberament incondicional dels 240 segrestats pel grup islamista i traslladats a Gaza i que la Creu Roja els pugui visitar, i ha recolzat el dret d’Israel a defensar-se, però respectant les lleis humanitàries internacionals.

Principi de proporcionalitat

«Israel necessita respectar el dret internacional humanitari i el principi de proporcionalitat, i jo he transmès aquest missatge cara a cara en termes molt clars a totes les autoritats [israelianes] amb les quals m’he reunit», ha dit en la compareixença conjunta.

Borrell es va reunir aquest dijous a Jerusalem amb el president israelià, Isaac Herzog, i amb el ministre d’Exteriors, Eli Cohen. No obstant, no va mantenir cap trobada amb el primer ministre, Benjamin Netanyahu. A Herzog li va expressar la seva «solidaritat i suport al dret a la defensa» d’Israel, tot i que li va mostrar la seva preocupació pel «patiment» de la població civil a Gaza i va instar a buscar vies «per fer la pau».

En la seva compareixença pública amb Herzog, Borrell va entregar «un missatge de solidaritat i suport, per transmetre a Israel que la Unió Europea està» amb el país, «i recolza el seu dret a l’autodefensa segons la llei internacional humanitària». Va afegir que lamenta l’atac de Hamàs i, després de trobar-se també amb parents dels ostatges, va assegurar que la seva situació li «va trencar el cor». A més, es va mostrar «impactat pel patiment humà del poble israelià, però també preocupat pel patiment humà de la gent de Gaza», on els bombardejos israelians han deixat ja més d’11.500 palestins morts, la majoria d’ells, civils.

Gaza, víctima també de Hamàs

Segons va remarcar, «les persones que estan patint a Gaza també són víctimes de Hamàs». «Vull demanar la disminució del nivell de patiment dels civils, perquè crec que la comunitat internacional, inclosa la UE, ha comès una falta política i moral al no prendre prou en consideració el problema de la pau a Palestina i Israel», va dir ahir.

Notícies relacionades

Es tracta de la primera visita a Palestina i Israel del cap de la diplomàcia de la UE des que va esclatar el conflicte.

El març passat, Israel es va negar a rebre Borrell en visita oficial per les seves declaracions sobre l’escalada de violència entre israelians i palestins. L’ANP, amb poder limitat a zones reduïdes de Cisjordània i sense control sobre Gaza, és el principal soci palestí davant la Unió Europea o els Estats Units, que consideren Hamàs un grup terrorista i no tenen vincles directes amb aquest. Després del seu pas per Israel i els territoris palestins, Borrell seguirà una gira que el portarà a Bahrain, l’Aràbia Saudita, Qatar i Jordània, on abordarà també la crisi regional generada per la guerra entre Israel i les milícies palestines de Gaza.