Relacions EUA-Xina
Arrenca la cimera entre Biden i Xi amb un acord de cooperació contra el canvi climàtic
Els Estats Units i la Xina es tornen a donar la mà. Després d’un any ple de tensions diplomàtiques, el president nord-americà, Joe Biden, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, es troben reunits cara a cara a San Francisco per abordar qüestions clau per a les dues potències, des de l’economia al programa nuclear, passant pel seu rol tant en la guerra entre Rússia i Ucraïna com en els bombardejos d’Israel sobre Gaza.
«Valoro la nostra conversa perquè crec que és fonamental que vostè i jo ens entenguem clarament, líder a líder […] Hem d’assegurar-nos que la competència no es converteixi en conflicte. I també hem de gestionar-la de manera responsable», ha dit Biden, després de donar la benvinguda al líder xinès.
«Per dos grans països com la Xina i els Estats Units, donar-se l’esquena no és una opció […] El planeta Terra és prou gran perquè els dos països tinguin èxit, i l’èxit d’un país és una oportunitat per a l’altre», ha respost Xi. «Crec fermament en el prometedor futur de la relació bilateral».
Acord climàtic
Tots dos arriben a aquesta cimera amb una primera fita sota el braç. Washington i Pequín han tancat un acord en el qual es comprometen a incrementar la cooperació en la lluita contra el canvi climàtic i en la reducció dels gasos amb efecte hivernacle.
En un comunicat conjunt, els EUA i la Xina reconeixen que exerceixen un «paper important» en la resposta global a la crisi climàtica i es comprometen a col·laborar per «afrontar un dels desafiaments més grans del nostre temps per a les generacions presents i futures de la humanitat». A més, han anunciat la creació d’un grup de treball per arribar a compromisos concrets en el que anomenen la «dècada crítica» dels 2020.
Així mateix, han reiterat el seu compromís amb una declaració del G-20, del qual la Xina i els EUA són membres, per triplicar el nivell de producció d’energia renovable a nivell mundial per al 2030 i accelerar la implementació d’aquest tipus de tecnologies en les seves respectives economies en la pròxima dècada.
Canvi climàtic
L’anunci de la Xina i els EUA, els dos emissors més grans de gasos amb efecte hivernacle, impregna ja d’un to positiu el cara a cara que protagonitzaran Biden i Xi aquest dimecres, un dia abans de l’inici a San Francisco de la cimera de líders de les 21 economies del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC), que conclourà divendres.
A més, es produeix abans de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, coneguda com a COP28, i que se celebrarà a Dubai del 30 de novembre al 12 de desembre.
El canvi climàtic ha sigut una àrea en la qual Pequín i Washington han trobat punts de col·laboració en els últims anys. La col·laboració entre Xi i el llavors president nord-americà Barack Obama (2009-2017) va permetre que es firmés el 2016 l’Acord de París.
El successor d’Obama, Donald Trump (2017-2021), va treure els EUA d’aquest acord el 2017, però Biden, que va ser vicepresident d’Obama, va tornar a posar la potència nord-americana en aquest marc de col·laboració que busca limitar l’escalfament global a 1,5 graus centígrads (marcant el límit en 2 °C) per sobre dels nivells preindustrials.
-
Ofert per
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria
- Concerts al Bernabéu: l’error i el que pot arribar
- Habitatge Propietaris de pisos turístics de BCN exigeixen mil milions a la Generalitat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Tall Rodalies El bus directe entre Tarragona i Barcelona costarà un 70% menys amb la T10/120
- Festa Major Tarragona escalfa els motors de la festa major amb la versió infantil de Santa Tecla
- OLIMPISME Samaranch entra en la carrera per presidir el COI
- Automobilisme Àlex Palou, el rei del pollastre fregit