Antisemitisme

Una turba violenta assalta l’aeroport del Daguestan a la recerca de «jueus»

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un grup violent de manifestants han irromput aquest diumenge a l’aeroport internacional de Makhatxkalà, la capital de la república russa del Daguestan, a la recerca de «jueus», precisament després de l’aterratge d’un avió que procedia de Tel Aviv. El Daguestan és una regió russa de majoria musulmana.

El tumult ha arribat fins a les pistes de l’aeroport i els passatgers del vol assenyalat han hagut de tornar a l’aparell per l’amenaça dels esvalotadors, segons recullen mitjans russos i vídeos publicats en les xarxes socials. L’Agència Federal de Transport Aeri ha confirmat el tancament de l’aeroport i dos vols més procedents de Nijnevàrtovsk i Moscou han sigut redirigits a Mineralnie Vodi i a Vladikavkaz.

Finalment, les forces de seguretat han fet servir mitjans antiavalots per dissoldre la protesta i el Comitè d’Investigació Federal ha anunciat l’obertura d’una investigació penal sota l’article 212 del Codi Penal per «disturbis massius amb violència». Aquest article recull també els incendis intencionats, la destrucció de propietat, l’ús d’armes de foc, explosius o resistència armada a agents del Govern i també els pogroms.

Volava des d’Israel

El vol WZ 4728 de l’aerolínia Red Wings procedent de l’Aeroport Ben Gurion de Israel era l’objectiu dels violents, que van revisar els passaports d’alguns dels passatgers de l’avió i de la gent que marxava de l’aeroport amb cotxe, segons recull el portal de notícies rus Baza.

El Ministeri d’Afers Interns del govern del Daguestan ha advertit que tots els participants en aquests disturbis podran ser perseguits conforme a l’article 20.2 del Codi Administratiu per violació del procediment establert per a l’organització de manifestacions o concentracions. Així mateix, també es perseguirà la incitació als disturbis o a l’odi ètnic.

Notícies relacionades

En resposta, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el Ministeri d’Afers Estrangers israelià han emplaçat les autoritats russes a protegir els ciutadans israelians i els jueus del Daguestan en un comunicat conjunt. «Israel espera que les autoritats legals russes salvaguardin el benestar de tots els ciutadans israelians i dels jueus siguin on siguin i que adopti mesures contundents contra els esvalotadors i contra el salvatge odi dirigit contra els jueus i els israelians», ha apuntat.

Per tot això, «l’oficina del primer ministre, el Ministeri d’Afers Estrangers i el Consell de Seguretat Nacional estan seguint els esdeveniments al sud de Rússia, al districte del Daguestan». A més, l’ambaixador israelià a Moscou, Alex Ben Zvi, «està treballant amb les autoritats russes per garantir el benestar dels jueus i els israelians en aquest lloc».