Assassí fugat

Trobat mort per suïcidi l’autor del tiroteig massiu de Maine, el pitjor dels EUA aquest any

Robert Card va ser trobat mort a les 19.45 hora local (00.45 GMT) amb una ferida de bala al cap

Trobat mort per suïcidi l’autor del tiroteig massiu de Maine, el pitjor dels EUA aquest any

EFE

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Entre el dolor i el trauma, Maine deixa anar després de 48 hores un respir d’alleujament. El cadàver de Robert Card, l’home que va matar 18 persones i en va ferir a 13 més dimecres en un tiroteig massiu doble en una pista de bitlles i un bar-restaurant de Lewiston, ha sigut localitzat aquest divendres a la tarda per la policia estatal. El cos mostrava indicis de suïcidi per arma de foc, segons van confirmar les autoritats en una breu roda de premsa organitzada a la nit, i va ser trobat en una zona boscosa de la veïna localitat de Lisbon.

El cadàver era molt a prop de la planta de reciclatge on va treballar Card, que havia sigut acomiadat recentment d’allà per comportament erràtic i violent. Es trobava també a menys de dos quilòmetres de l’embarcador del riu Androscoggin on es va trobar abandonat dimecres a la nit el cotxe que el militar en la reserva va utilitzar en la matança, i on aquest divendres s’havien centrat part de les operacions de la intensa recerca que s’ha desenvolupat durant dos dies, en què han participat centenars d’agents locals, estatals i federals.

«Respiro alleujada al saber que Robert Card ja no és una amenaça per a ningú», va dir la governadora, Janet Mills, en la compareixença nocturna davant la premsa, en què va anunciar que havia informat el president, Joe Biden. «Aquesta nit la ciutat de Lewiston i l’estat de Maine poden començar a avançar en el llarg camí de la curació», va dir.

Aixecat el confinament

El cos de Card es va localitzar aquest divendres a les 19.45 hora local. Menys de tres hores abans, el comissionat de seguretat pública de Maine, Michael Sauschuck, havia anunciat en una roda de premsa prèvia que aixecaven les instruccions de confinament que des de la tragèdia, la pitjor matança massiva que han viscut els Estats Units aquest any, havien instat els veïns de la regió a quedar-se a casa seva mentre es desenvolupava la recerca.

A la nit, Sauschuck va anunciar que s’aixecaven també les restriccions que s’havien anunciat a quatre localitats per a l’inici de la temporada de caça de cérvol amb rifle, que arrenca aquest dissabte. I als telèfons mòbils de Lewiston va arribar una notificació amb una alerta de seguretat pública: «Ha acabat la recerca del senyor Card. Acaben les precaucions. La caça pot continuar».

Preguntes per contestar

Queden encara preguntes per contestar i les autoritats van anunciar que oferiran més informació aquest dissabte al matí. No se sap, per exemple, quan exactament es va llevar la vida Card.

Tampoc hi ha informació oficial sobre una nota que havia deixat, però des de l’anonimat fonts policials havien avançat divendres a diversos mitjans que es tractava d’una nota de suïcidi dirigida al seu fill. Segons la CNN indicava que no esperava ser viu quan la trobessin.

Mills, la governadora, va reconèixer en la roda de premsa que la mort de Card «pot no donar consol a molts». I era una cosa que confirmava en unes declaracions a ‘The New York Times’ Leroy Walker, membre del consell municipal d’Auburn, la localitat veïna de Lewiston, el fill del qual, Joseph, es compta entre les 18 víctimes mortals de la massacre. «Esperava que el trobessin viu», va dir, tot i que va reconèixer que la notícia «farà sentir-se millor a la comunitat. No representa més perill».

També Tammy Asselin, que va sobreviure al tiroteig, va parlar dels seus sentiments trobats a la CNN. «És un alleujament perquè la comunitat pugui avançar sense la por que sigui allà fora, però és trist perquè tenim moltes preguntes que queden sense resposta», va declarar.

Notícies relacionades

Els dos escenaris de la matança de Card, la pista de bitlles i el bar-restaurant de Lewiston, solia freqüentar-los amb una nòvia, amb la qual la relació va acabar recentment segons han explicat mitjans nord-americans. I sota la lupa hi ha també els seus problemes mentals, que aquest estiu van alarmar els responsables d’un dels campaments militars als quals va acudir el reservista, que va ser ingressat i sotmès a avaluació psiquiàtrica. El rifle semiautomàtic que va utilitzar dimecres aparentment el va comprar de manera legal només uns dies abans d’aquest episodi.

Comunicat de Biden

El president Biden va emetre un comunicat després de rebre la notícia on va tornar a recordar la tragèdia i el trauma de les famílies i comunitats afectades de tot el país i la «devastació de la violència de les armes de foc». «Els nord-americans no haurien d’haver de viure així», va escriure el mandatari, que va apressar de nou als republicans al Congrés a col·laborar per reforçar el control d’armes de foc i va prometre continuar treballant per «acabar amb aquesta epidèmia».

Temes:

Tirotejos