Entendre-hi més

Crònica des de Moscou: rams i ossos de lloguer per posar a Instagram

Crònica des de Moscou: rams i ossos de lloguer per posar a Instagram

AFP / ALEXANDER NEMENOV

4
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Instagram és, sens dubte, la xarxa social més popular de Rússia. Això és una cosa exagerada a la capital del país, on moltes persones volen lluir-se a la xarxa social de la fotografia instantània de filtres i postureig, una cosa exemplificada en alguns casos extrems d’influencers que ploraven desconsolades quan el govern rus va bloquejar Instagram al país. No obstant, continua funcionant a través de serveis de VPN i sent un aparador per a moltes persones de tot el país.

Un servei que va sorgir arran d’aquesta passió per mostrar-se a les xarxes socials és una empresa que permet llogar rams de flors perquè aquells que paguin puguin tenir-lo una estona per fer-se fotos i poder compartir-les a les xarxes socials per aparentar que són un regal. Una vegada acaben de lluir-lo, l’han de tornar perquè algú més pugui tenir la seva oportunitat. Una de les companyies que ofereixen aquest servei té en el seu historial rams de 101 roses, i qui pagui l’equivalent a 9 euros el podrà disfrutar durant 15 minuts per fer-se fotografies. «No és necessari gastar grans sumes ni esperar un regal d’un noi, simplement escrigui’ns i rebi un ram a la porta de casa», anuncia l’empresa a totes les seves xarxes socials.

Un occidental que resideix a Moscou que prefereix no donar el seu nom real explica que la diferència amb altres parts de Rússia també es nota en aplicacions per lligar. «A Moscou, veus que les fotos de les dones moltes són a Dubai, en iots o en restaurants cars, mentre que per exemple a Sant Petersburg els perfils són més semblants als que es veuen a Occident, i a les províncies és un món totalment diferent». A Rússia, un país amb els rols de gènere molt marcats, els homes solen pagar les despeses de la casa i de les cites perquè és el més acceptat socialment. «Ja saps, a Rússia esperen que paguis tu el compte. De vegades hi ha algunes dones que elegeixen un restaurant molt car, demanen algun plat gurmet i amb prou feines el toquen, tot i que hi fan moltes fotos per fardar amb les amigues i conegudes», afegeix aquest occidental.

En el cas dels homes, per fer-se veure solen preferir lluir múscul en algun gimnàs d’alta gamma, fer-se fotos amb animals salvatges com lleopards i ossos i un cotxe esportiu. Un dels que rendibilitza aquesta fília per aquestes feres és l’amo de l’os Tom, que utilitza aquest mamífer perquè la gent li pagui sumes pròximes als 200 euros per passar-hi una hora, durant la qual podrà aspirar a jugar, simular lluitar amb ell o simplement lluir al seu costat com un guerrer espartà.

Una altra de les cartes de cara a la galeria són els cotxes d’alta gamma. A més de l’alt nivell adquisitiu de la capital, la intenció de lluir-los és una altra de les raons per les quals a Moscou n’hi ha moltíssims més que a la resta de ciutats de Rússia. A més de l’increment del carsharing de vehicles d’aquest tipus, hi ha casos una mica més extrems. Així, explica Maksim que alguns coneguts seus «tenen BMW, Mercedes o altres cotxes d’alta gamma, però després han de menjar el més barat del súper i viuen en pisos antics en barris obrers». Iekaterina –nom fictici– admet que per pagar el lloguer de vegades ha estat «sense menjar res durant alguns dies». Tot i que assenyala que no pensa a mudar-se a un pis més petit o més lluny del cor de la ciutat, pel «que pensarien a casa seva», ja que originàriament és una dona de províncies.

Vacances al paradís

Els moscovites amb aquestes ganes de fardar no es limiten a lluir-se a Moscou. Mentre que molts dels seus compatriotes amb prou feines poden permetre’s anar de vacances a l’estranger, els moscovites anhelen sortir fora del país. Això té trampa, i és habitual que malgastin molt més del que es poden permetre. És per exemple el cas d’Alina –nom fictici–, que diu: «Tot i que tinc un bon salari no puc tenir tot el que em mereixo, per això per exemple l’últim estiu em vaig endeutar per poder pagar-me unes vacances al Mediterrani».

Notícies relacionades

Allà no es va estar de res, i afegeix amb naturalitat: «Clar, ¿com havia d’anar a un restaurant cutre o a un hotel de menys de quatre estrelles?». Per poder arribar a Xipre va haver de fer escala a Turquia, un pas que encareix les vacances a l’estranger per a moltes destinacions. Una altra moscovita, Maria, explica que és que «quan s’està fora del país cal aprofitar i no pensar gaire en el present».

Aquesta actitud ha fomentat un dels estereotips més coneguts a Espanya sobre els russos, que tenen molts diners, quan en realitat pot no ser així. I en moltes regions del país malviuen amb salaris que poden rondar els 300-400 euros.