Conflicte al Pròxim Orient

El president palestí rebutja l’evacuació de Gaza: «Seria una segona Nakba»

El president palestí rebutja l’evacuació de Gaza: «Seria una segona Nakba»

JACQUELYN MARTIN / POOL / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president palestí, Mahmud Abbas, va advertir aquest divendres al secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, que el desplaçament de la població de la Franja de Gaza suposaria «una segona Nakba», en al·lusió a l’èxode de centenars de milers de palestins que van fugir o van ser expulsats durant el conflicte desencadenat arran de la creació de l’Estat d’Israel el 1948.

En una reunió amb Blinken a Amman, la capital de Jordània, Abbas va rebutjar «el desplaçament del nostre poble de la Franja de Gaza, perquè això seria una segona Nakba per al nostre poble», segons un comunicat publicat per l’agència de notícies oficial palestina Wafa.

El palestí va llançar aquesta advertència després que l’Exèrcit israelià hagi donat un termini de 24 hores per a l’evacuació dels civils del nord de la Franja de Gaza, inclosa la ciutat de Gaza, i els hagi instat a desplaçar-se cap al sud; això implica el moviment de més d’1 milió de persones i suggereix una operació terrestre imminent.

També va traslladar a Blinken, que aquest dijous va ser a Tel Aviv per mostrar el suport «infrangible» dels Estats Units a Israel, la necessitat d’«aturar immediatament l’agressió israeliana», que està provocant «una catàstrofe humanitària» a la Franja de Gaza, on a més l’Estat jueu ha tallat els serveis d’aigua, electricitat i accés d’aliments. Així mateix, va reiterar que l’única sortida a la guerra és la implementació de la solució dels dos Estats, amb la creació d’un Estat palestí independent partint de les fronteres del 1967 i amb Jerusalem Est com a capital.

Alliberament d’ostatges

Abbas va exigir a més l’«alliberament de presoners» i va condemnar l’assassinat de civils per part «dels dos costats», amb referència als atacs d’Israel contra Gaza i als del moviment Hamàs contra l’Estat jueu, que s’han saldat amb la mort de més de 2.800 persones en total.

S’estima que les milícies palestines de Gaza van segrestar entre 100 i 150 persones durant la incursió terrestre de dissabte passat. Les Brigades Al-Qassam, braç armat de Hamàs, van anunciar aquest divendres que 13 ostatges israelians han mort pels bombardejos sobre Gaza en les últimes hores.

Abbas, que governa en zones reduïdes de la Cisjordània ocupada a través de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) i no té control sobre Gaza, va transmetre a Blinken que el seu Govern és «l’únic representant legítim del poble palestí, que rebutja la violència i s’adhereix a la legitimitat internacional» per aconseguir la «llibertat i independència» del seu poble.

Abbas, qüestionat

Notícies relacionades

L’ANP d’Abbas –deslegitimat internament i amb una popularitat minvant a tots els territoris palestins– és l’únic organisme reconegut per la comunitat internacional, els Estats Units o la Unió Europea, que el veuen com el seu principal soci i interlocutor entre els palestins. Ara bé, l’ANP i el partit que l’encapçala, l’oficialista Fatah, no tenen control i estan enfrontats amb Hamàs a Gaza, que els va fer fora de la Franja per la força el 2007, cosa que va generar una divisió entre faccions palestines encara vigent.

Això genera que la capacitat d’intercessió d’Abbas i l’ANP davant la situació actual a la regió sigui molt reduïda, sense gairebé pes ni influència, com en conflictes armats anteriors entre Israel i Hamàs, en què els mediadors han sigut Egipte, Qatar o l’ONU.