Guerra a Ucraïna

Zelenski apareix per sorpresa a l’OTAN per demanar més sistemes de defensa aèria i artilleria

Zelenski apareix per sorpresa a l’OTAN per demanar més sistemes de defensa aèria i artilleria

THOMAS COEX / AFP

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Visita sorpresa de Volodímir Zelenski a la seu de l’OTAN a Brussel·les, on ha sigut rebut aquest dimecres pel secretari general aliat, Jens Stoltenberg. Amb l’atenció de la comunitat internacional virant cap al conflicte d’Israel i Palestina, el president ucraïnès ha arribat aquest dimecres al quarter general aliat per participar en una reunió del grup de contacte de Ramstein, que canalitza les contribucions de material militar a Ucraïna, i que precedirà una nova trobada del Consell OTAN-Ucraïna i una de ministerial de defensa. Zelenski ha reclamat a la seva arribada més sistemes de defensa aèria, més artilleria i més munició per defensar-se aquest hivern de Rússia.

«Hi ha prioritats i el primer són sistemes de defensa aèria. Els necessitem a llocs molt concrets de la nostra geografia per salvar les xarxes energètiques, per salvar gent, per protegir el trànsit de gra cap a l’Àfrica i el món. Són importants també els míssils de llarga distància. Els necessitem per empènyer Rússia fora de la nostra terra. No es tracta de contraofensiva. Hem de defensar-nos», ha indicat a les portes de l’OTAN en un nou exercici destinat a accelerar l’entrega d’armes i mantenir viu el suport al seu país en un moment crític, a les portes d’un hivern que, segons ha reconegut Stoltenberg, Rússia utilitzarà com a arma de guerra.

«El que estem veient ara és que el president Putin està preparant-se una vegada més per utilitzar l’hivern com a arma de guerra, és a dir, atacar el sistema energètic i la infraestructura de gas. Ho hem d’impedir i, amb capacitats de defensa aèria més avançades, podrem marcar una gran diferència», ha explicat el dirigent noruec, que ha confirmat que els països aliats tenen contractes per augmentar la producció de munició. «La teva lluita és la nostra lluita, la teva seguretat és la nostra seguretat, els vostres valors són els nostres valors. Estarem al vostre costat tot el temps necessari», li ha respost el secretari general aliat, que confia que els aliats anunciïn durant la jornada noves contribucions com va fer ahir Alemanya.

Contribucions aliades

Notícies relacionades

El ministeri de defensa alemany va anunciar dimarts un nou paquet d’ajuda amb míssils antiaeris IRIS-T, més de 60 míssils antiaeris guiats, vehicles antiaeris blindats Gepard, munició d’artilleria i sistemes de defensa aèria Patriot i naval per valor de 950 milions d’euros. «A mesura que s’acosta l’hivern, aquest és exactament el suport que necessitem», va celebrar aquest dimarts Zelenski, per al qual l’anunci confirma que els acords «estan funcionant».

Zelenski té previst comparèixer més tard juntament amb el primer ministre de Bèlgica, Alexander De Croo, que segons la premsa belga anunciarà oficialment l’enviament d’avions de combat F-16 a Ucraïna, una contribució que Kíiv demanda des de fa mesos. Segons la cadena RTBF, el Govern belga entregarà entre dos i quatre caces en el termini que convingui a Ucraïna. A més, ha assignat en el marc del pressupost del 2024 una partida de més de 1.000 milions per continuar finançant l’acollida de refugiats ucraïnesos a Bèlgica i ajudar en l’enviament d’ajuda humanitària i material a Kíiv.