Conflicte al Pròxim Orient

La Fiscalia alemanya obre una investigació contra Hamàs per segrest i assassinat

La Fiscalia alemanya obre una investigació contra Hamàs per segrest i assassinat

VIOLETA SANTOS MOURA / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

La Fiscalia General d’Alemanya ha obert investigacions pels presumptes segrestos i assassinats de ciutadans de nacionalitat alemanya en mans de Hamàs, van confirmar fonts d’aquest departament. Segons va avançar el diari ‘Bild’, no es tracta només del cas de Shani Louk, la jove de 22 anys desapareguda, l’últim ball de la qual es va viralitzar després de difondre Hamàs imatges del que aparentment era el seu cos, inert i exhibit com un trofeu de guerra per un grup de terroristes palestins.

Una altra dona de la mateixa edat, identificada per l’esmentat rotatiu com a Caroline Bohn i berlinesa, està entre el centenar de morts trobats en un quibuts assaltat per Hamàs. El diari ‘Die Welt’ suma a aquests casos el de Yarden Romann, una alemanya-israeliana de 36 anys que va ser segrestada amb el seu marit i la seva filla. La seva parella i la nena van aconseguir fugir, però ella va caure de nou en mans dels terroristes. Des d’aleshores se’n desconeix el parador.

El vídeo de la mare de Shani, Ricarda Louk, una alemanya resident a Israel des de fa 30 anys, suplicant per la vida de la seva filla i sense perdre l’esperança que continués amb vida, va donar la volta el món diumenge passat. Segons informacions de ‘Tagesschau’, de la primera cadena de televisió alemanya ARD, la jove està greument ferida en un hospital de Gaza.

Posteriorment s’han succeït les dramàtiques trucades d’altres familiars i amics de joves de diferents nacionalitats, mentre es confirmava la troballa d’uns 260 morts al festival assaltat per Hamàs o el centenar del quibuts al costat de Gaza.

Precedent de Síria

La Fiscalia alemanya està facultada per l’anomenat Tractat de Roma –subscrit per més d’un centenar de país – per investigar crims d’especial gravetat contra ciutadans del país, però comesos fora del territori nacional. Entre els precedents més destacats hi ha els processos oberts en els últims anys contra responsables de crims de guerra de Síria.

Les autoritats alemanyes no han confirmat la identitat de les persones ara segrestades o assassinades per Hamàs. El canceller, Olaf Scholz, va assegurar que el seu país està treballant «intensament» en l’esclariment d’aquests casos. Des del Ministeri d’Exteriors va avançar ja el diumenge que entre les víctimes de Hamàs hi havia ciutadans de doble nacionalitat alemanya i israeliana.

Notícies relacionades

El socialdemòcrata Scholz, com la titular d’Exteriors, la verda Annalena Baerbock, recorden aquests dies que la seguretat d’Israel i el seu dret a defensar-se és per a Alemanya «una qüestió d’Estat». El país del qual va partir l’Holocaust nazi manté des de fa dècades aquesta línia respecte a Israel per responsabilitat històrica, així com la màxima cautela davant qualsevol crítica als seus successius governs, inclòs l’actual de Benjamin Netanyahu.

Scholz i el president del país, l’així mateix socialdemòcrata Frank-Walter Steinmeier, han advertit que no es toleraran manifestacions de suport a Hamàs o celebrant el seu atac contra Israel, com les que es van viure aquests dies a Berlín o altres parts del país.