El 2021

Condemnat a nou anys de presó el jove que es va colar a Windsor per intentar matar Isabel II amb una ballesta

Condemnat a nou anys de presó el jove que es va colar a Windsor per intentar matar Isabel II amb una ballesta

POLICÍA METROPOLITANA DE LONDRES / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Tribunal Penal Central de Londres, conegut popularment com a Old Bailey, ha condemnat aquest dijous el jove de 21 anys Jaswant Singh Chail a nou anys de presó i a cinc anys més en llibertat condicional per colar-se al castell de Windsor per intentar matar la reina Isabel II amb una ballesta. El jutge Nicholas Hilliard ha determinat que compleixi part de la condemna a l’hospital psiquiàtric d’alta seguretat de Broadmoor, on es troba des de fa gairebé dos anys, fins que els metges considerin que ha completat el seu tractament. 

Chail ha sigut condemnat per tres delictes: possessió d’armes, llançar amenaces de mort i intentar «ferir» o «alarmar» la Reina, un delicte penat amb fins a set anys de presó en la llei de traïció de 1842. És la primera vegada en més de quatre dècades que algú és condemnat per traïció al Regne Unit. 

Incursió al castell

Els fets van passar el dia de Nadal del 2021. Chail, tapat amb una màscara inspirada a les pel·lícules d’Star Wars i amb la ballesta carregada, va saltar el mur del recinte a primera hora del matí i va avançar pel jardí cap a les dependències privades de la Reina, que era al castell. Quan els agents de policia el van interceptar, el jove va cridar que era allà per «matar la Reina», tot i que va ser reduït poc després sense oposar resistència. 

Chail, d’orígen indi i religió sikh, planejava atemptar contra la monarca com a resposta a la massacre d’Amritsar, perpetrada per l’Exèrcit britànic en aquesta ciutat del nord-oest de l’Índia el 1919 i en què van morir almenys 379 civils desarmats. «Això és una venjança pels que van morir en la massacre de 1919. També és una venjança pels que han sigut assassinats, humiliats i discriminats per la seva raça», va assegurar el jove en un vídeo gravat poc abans de dirigir-se al castell, en què es va referir a si mateix com a ‘Darth Chailius’, amb referència als malvats de la saga de George Lucas. 

Iintel·ligència artificial

Notícies relacionades

Abans de posar en marxa els seus plans, va compartir les seves intencions amb un personatge creat amb una aplicació d’intel·ligència artificial, que va batejar com a Sarai, que el va animar a fer-ho, destacant la seva intel·ligència i capacitat per aconseguir-ho. Unes paraules que, segons la fiscal Alison Morgan, van reforçar la determinació del jove. «Era el seu pla, i sens dubte Sarai li donava suport o no suggeria que fos un mal pla», ha assegurat Morgan durant el judici.

Malgrat que Chail no va oposar resistència a la seva detenció i es va disculpar poc després de l’arrest, el comandant de la Policia Metropolitana Dominic Murphy l’ha definit com una persona «perillosa i venjativa», en declaracions a l’agència PA, i ha destacat la «valentia i la professionalitat» dels agents que el van detenir.