Judici polèmic

El fill de Biden es declara ‘no culpable’ de possessió il·legal d’una arma quan consumia drogues

El fill de Biden es declara ‘no culpable’ de possessió il·legal d’una arma quan consumia drogues
3
Es llegeix en minuts
EFE

Hunter Biden, fill del president nord-americà, Joe Biden, es va declarar aquest dimarts no culpable dels càrrecs que se li imputen per comprar una pistola el 2018 mentint a l’afirmar que no estava consumint drogues, malgrat que va admetre posteriorment que estava lluitant contra la seva addicció al crac. Aquesta és la primera compareixença davant un jutge de Hunter Biden des que va ser imputat el 14 de setembre de tres càrrecs per la compra i possessió il·legal d’armes, que comporten una pena màxima de 25 anys de presó.

La sentència, no obstant, sol ser menor per als que, com en aquest cas, no tenen antecedents penals. La seva compareixença, de prop de mitja hora, es va produir en una cort federal al centre de la ciutat de Wilmington (Delaware), que es va despertar aquest dimarts envoltada de periodistes, focus i càmeres de televisió, a més d’un fort dispositiu de seguretat.

Dins de l’edifici es va desenvolupar una breu vista judicial en la qual el jutge Christopher Burke es va assegurar que el fill de Biden entenia els seus drets i els delictes de què se l’acusa per, a continuació, permetre-li que es declarés culpable o no culpable d’aquests. Els seus advocats havien demanat que comparegués per videoconferència per estalviar al Govern el cost de desplaçar l’acusat juntament amb els seus agents del Servei Secret des de la seva residència a l’estat de Califòrnia fins a Delaware, a la costa oposada del país. No obstant, el magistrat va determinar que no havia de rebre un «tracte especial» i li va ordenar acudir-hi en persona.

Hunter Biden, de 53 anys, està acusat d’haver mentit en un formulari que va haver d’omplir quan, l’octubre del 2018, va comprar en una botiga de Wilmington un revòlver Colt Cobra de calibre 38. Específicament, se l’acusa de dos càrrecs per haver fet declaracions falses, el primer per haver marcat una casella en el formulari en el qual assegurava que no era addicte a les drogues i el segon per haver entregat aquesta informació a la botiga sabent que era falsa.

Addicció a les drogues

El tercer càrrec es deu al fet que va posseir aquest arma durant onze dies malgrat que sabia que tenia una addicció a les drogues. Hunter Biden, de 53 anys, ha reconegut públicament que durant dècades ha lluitat contra l’addicció a l’alcohol i les drogues, que es va veure agreujada després de la mort del seu germà Beau el 2015 per un tumor cerebral. Quan va comprar la pistola el 2018, estava immers en una espiral de depressió després d’haver-se divorciat de Kathleen Buhle, amb la qual va tenir tres fills i, a més, passava un moment especialment difícil amb la seva addicció al crac, segons va narrar ell mateix en les seves memòries ‘Cosas bonitas’, publicades el 2021.

Notícies relacionades

Els càrrecs contra Hunter Biden són el resultat d’una investigació que es va obrir el 2018 durant el Govern de Donald Trump (2017-2021) i que el mateix exmandatari, ara aspirant a la nominació presidencial republicana, ha utilitzat per atacar Biden, amb qui podria enfrontar-se en les eleccions del 2024. La investigació, que ja dura cinc anys, va desembocar aquest any en un acord entre la defensa de Hunter Biden i l’equip d’acusació liderat pel fiscal David Weiss, nomenat per Trump, que podria haver posat fi al procés judicial. No obstant, aquest pacte va fracassar i ara Hunter Biden s’enfronta a un judici que probablement es desenvolupi en plena campanya per als comicis del novembre del 2024.

Dins d’aquesta nova etapa judicial, Weiss, el fiscal designat per Trump que va investigar Hunter Biden des de l’inici, va ser nomenat fiscal especial per a aquest cas pel fiscal general Merrick Garland, cosa que li atorga més independència i l’autoritat per elaborar un informe sobre la seva investigació que podria fer-se públic durant la campanya electoral. Aquest litigi s’està desenvolupant de manera paral·lela a una altra baralla política al Congrés. Allà, la majoria republicana de la Cambra Baixa ha obert una investigació de judici polític (‘impeachment’) a Biden, a qui acusen d’haver utilitzat la seva influència política per afavorir els negocis a l’estranger del seu fill Hunter, una cosa que ha refutat la Casa Blanca de manera reiterada.