El dia més plujós de la història

Vídeo | Caos a Nova York: inundacions i pluges torrencials col·lapsen la ciutat

Vídeo | Caos a Nova York: inundacions i pluges torrencials col·lapsen la ciutat

BING GUAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els viatges per terra, al metro de la ciutat i als principals aeroports de Nova York han quedat paralitzats com a conseqüència d’un xàfec rècord que ha afectat tota la ciutat.

 La governadora i l’alcalde de la ciutat, Kathy Hochul i Eric Adams, respectivament, han declarat aquest divendres l’estat d’emergència a la metròpoli, així com a Long Island i a la vall del Hudson, per les pluges torrencials amb què s’han despertat els residents de tota la gran àrea metropolitana, ara mateix gairebé col·lapsada.

 En una conferència de premsa realitzada a última hora del matí per abordar el mal temps, Hochul i Adams ha instat els novaiorquesos a mantenir-se a l’interior de casa seva i romandre allunyats de les carreteres.  «Això és una cosa que no ens podem prendre a la lleugera, i no ens ho hem pres a la lleugera», ha assegurat Adamas. «Aquesta és una condició climàtica perillosa, i no ha acabat. Si són a casa, quedin-se a casa. És moment de precaució», ha advertit.

 Fins a la tarda, han caigut gairebé 20 centímetres de pluja a l’aeroport JFK, segons el Servei Meteorològic Nacional, cosa que converteix divendres en el dia més plujós des que van començar a fer-se registres allà el 1948. El servei va advertir que la pluja continuaria durant hores i de l’amenaça d’inundacions contínues en autopistes, carrers i passos subterranis. També es van registrar greus danys al metro de la ciutat.

Més d’una vintena de rescats

 El Departament de Bombers de Nova York (FDNY, per les seves sigles en anglès) ha hagut d’intervenir per rescatar persones en perill per la crescuda de les aigües, mentre hi havia una alerta d’inundació sobtada a Manhattan,Brooklyn, Queens i Staten Island.

 Mitja dotzena de persones han sigut tretes de soterranis inundats pel FDNY, amb 15 de rescatats més de vehicles atrapats al voltant de la ciutat. Adams ha aclarit que no s’han notificat víctimes mortals abans de respondre a les crítiques que la seva administració no va fer prou per alertar els novaiorquesos abans de la tempesta. «Si a algú l’ha agafat desprevingut, devia estar vivint sota una roca», ha expressat a 1010 WINS.

Notícies relacionades

 El xàfec ha fet d’aquest mes el segon setembre més plujós mai registrat, segons el mateix servei. En conseqüència, els novaiorquesos s’han despertat amb enormes bloquejos a les carreteres, que han convertit els seus desplaçaments matutins en malsons humits i salvatges, amb totes les línies de metro de la ciutat tancades, desviades o funcionant amb retards extrems, ja que les fortes inundacions a Brooklyn van causar estralls en tot el sistema.

 La pluges han inundat 150 escoles de la ciutat. Una d’elles s’ha vist fins i tot obligada a evacuar els seus alumnes, amenaçats per la crescuda de les aigües.