Nova expectativa a Xile

Es va reactivar el cas Neruda i la jutge informarà si va ser assassinat per la dictadura de Pinochet

Es va reactivar el cas Neruda i la jutge informarà si va ser assassinat per la dictadura de Pinochet

KEYSTONE PICTURES USA / ZUMA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La jutge Paola Plaza ha donat per tancada la investigació sobre la mort del premi Nobel de literatura Pablo Neruda 12 dies després del cop militar que es va fer a Xile l’11 de setembre de 1973. El mer anunci ha tornat a concitar una atenció adormida des del febrer, quan s’esperava el pronunciament judicial. El que falta saber ben aviat és si la magistrada considera que l’autor de Canto general va perdre la vida en una clínica de la capital a causa de la seva malaltia terminal o, com va denunciar primer el seu ex-xòfer i secretari personal, Mario Araya, va ser enverinat per un agent camuflat com a metge de la naixent dictadura del general Augusto Pinochet.

Araya va morir aquest any, però ja havia explicat tot el que creia saber sobre això. S’espera amb expectativa el dictamen de Plaza. «Després de revisats els antecedents del procés, constituït per nombroses declaracions, informes policials, documents i perícies nacionals i estrangeres, la magistrada va estimar tancada l’etapa investigativa», va informar el Poder Judicial.

Ja se sap una cosa: el sentit del seu pronunciament estarà directament relacionat amb les conclusions dels pèrits que van examinar les restes de Neruda per determinar si té fonament la hipòtesi del crim polític.

Plaza ha donat al nebot del poeta, Rodolfo Reyes, i el Partit Comunista, que actuen com a querellants, un termini de dues setmanes perquè demanin noves diligències.

‘Clostridium botolinium’

La causa Neruda es va reactivar una dècada enrere quan el jutge Mario Carroza va ordenar l’exhumació del cos de l’intel·lectual comunista. Aquell 2013, un grup de científics xilens va ratificar les conclusions que s’havien conegut el 1973: un càncer havia acabat amb la vida del poeta. No obstant, tres anys més tard, un altre equip d’especialistes, aquesta vegada internacional, va trobar el ‘Clostridium botolinium’ en un molar.

Al febrer, Reyes havia dit que els especialistes en medicina forense i ADN, reunit per tercera vegada, van arribar a la mateixa conclusió a l’examinar l’ossada del seu oncle. «¿Què vol dir? Que va ser assassinat, hi va haver intervenció d’agents de l’Estat».

Notícies relacionades

Plaza va explicar llavors que no podia oferir conclusions precipitades. «Una resolució del tribunal no pot basar-se de manera única i exclusiva en un element de prova [...]. L’informe ara entra en fase d’estudi i revisió». Els temps ja es van complir.

Diumenge, quan es va complir mig segle de la mort del poeta, la Fundació Pablo Neruda havia advocat per «un ràpid pronunciament de la justícia respecte de les causes de la seva mort». I va afegir: «La brutalitat del cop d’Estat, que va destruir les bases de la convivència humana a Xile, va afectar profundament el poeta, que, en pocs dies, va veure arrasats els seus ideals i els seus amics assassinats».

Temes:

Xile