Europa de l’est

Almenys 20 morts i 300 ferits per l’explosió d’un dipòsit de combustible a l’Alt Karabakh

Armènia i l’Azerbaidjan envien ajuda a la zona en meitat del seu conflicte obert

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Almenys 20 persones han mort i al voltant de 300 han resultat ferides per l’explosió d’un dipòsit de combustible a l’autoproclamada república de l’Alt Karabakh, presa per l’Exèrcit de l’Azerbaidjan després d’una operació militar iniciada el 19 de setembre i que va durar tot just 24 hores.

El Ministeri de Sanitat de la República d’Artsakh ha assenyalat en un comunicat publicat al seu compte de la xarxa social Facebook que «com a resultat de la gran explosió en un dipòsit de combustible a Askeran, 290 pacients amb cremades de divers grau han sigut ingressats» en diversos centres mèdics.

«Desafortunadament, no es va poder salvar la vida de set pacients i van morir a l’hospital», ha dit, abans d’especificar que 13 cossos més «irreconeixibles» han sigut traslladats per a les proves forenses.

Així, ha assenyalat que «desenes de pacients estan en estat crític» i ha afegit que «moltes persones s’han donat per desaparegudes», i per això es tem que el balanç de morts pugui augmentar en les pròximes hores.

Després dels fets, el Ministeri de Sanitat d’Armènia ha indicat en un comunicat a la seva pàgina web que ha enviat un helicòpter amb un equip mèdic, medecines i subministraments mèdics a la capital de l’Alt Karabakh, Artsakh, per ajudar en les tasques d’atenció als ferits.

Per la seva banda, la presidència de l’Azerbaidjan ha ressaltat que ha enviat una ambulància amb subministraments mèdics per atendre ferits per cremades i un altre material a través de la carretera entre Aghdam i Jankendi per atendre els damnificats, segons ha recollit l’agència estatal àzeri de notícies, Azertag.

Tan sols unes hores abans, una delegació oficial àzeri va pactar amb representants armenis de l’Alt Karabakh l’entrega d’ajuda humanitària, el desplegament de serveis sanitaris i una comissió conjunta de treball per restablir els serveis bàsics i rehabilitar la infraestructura de la regió.

La regió de l’Alt Karabakh és un territori d’uns 4.400 quilòmetres quadrats al Caucas Sud recuperat per l’Azerbaidjan després de la seva última ofensiva de la setmana passada. Fins aleshores la zona, de majoria armènia, havia estat més de tres dècades sota control de forces proarmènies malgrat que la comunitat internacional reconeixia la regió com de sobirania àzeri. A la zona hi viuen uns 120.000 armenis.

Notícies relacionades

El primer ministre d’Armènia, Nikol Pashinyan, va afirmar diumenge que la possibilitat que la població armènia de la regió de l’Alt Karabakh es traslladi a Armènia en el marc de la reintegració del territori a l’Azerbaidjan està augmentant, abans d’advertir del perill d’una «neteja ètnica».

Les autoritats àzeris han afirmat en tot moment que la seva intenció és que aquestes persones es puguin mantenir a casa seva i ha promès respectar els seus drets, si bé ha assenyalat que els membres de grups armats proarmenis i de les Forces Armades armènies hauran d’entregar les armes i sortir del país.

Temes:

Azerbaidjan