Segon separatista sikh mort al Canadà en plena escalada de tensió amb l’Índia

CHRIS HELGREN / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un ciutadà d’origen indi identificat com un separatista sikh va ser assassinat aquesta setmana al Canadà, segons fonts oficials i mitjans indis, un crim que té lloc enmig de la crisi diplomàtica desencadenada després que Ottawa acusés Nova Deli d’estar implicada en l’homicidi d’un altre líder independentista a territori canadenc.

Sukhdool Singh Gill va ser assassinat a trets a la ciutat canadenca de Winnipeg dimarts passat per motius desconeguts, segons va publicar aquest divendres el diari ‘Indian Express’. Gill era buscat per les autoritats índies, que l’acusaven d’estar involucrat en activitats «terroristes» en favor del moviment separatista de Khalistan, que busca la creació d’una pàtria independent per als sikhs.

Just el dia de la mort de Gill, l’Agència d’Investigació de l’Índia havia publicat una llista de persones buscades per les autoritats per suposats vincles terroristes amb base al Canadà, en què hi havia inclòs el seu nom.

La seva mort va ser confirmada dijous a la nit en un comunicat per la Policia de Winnipeg en què demana qualsevol informació relacionada amb l’homicidi i en què no fa cap referència vincles terroristes o bandes armades.

Fonts policials citades aquest divendres per l’‘Indian Express’ van assegurar que Singh Gill àlies Sukha Duneke, «havia fugit a Canadà el 2017 i des d’aleshores havia estat executant un negoci d’extorsió».

Crisi internacional

Aquesta és la segona mort d’un presumpte líder separatista sikh al Canadà, després de l’assassinat a trets d’un altre líder separatista indi també resident al país davant un temple sikh el juny passat a la ciutat de Vancouver.

Hardeep Singh Nijjar, acusat de promoure sentiments contra l’Índia entre la minoria sikh, estava organitzant un «referèndum» no oficial per consultar la comunitat sobre el seu suport a una nació independent sikh, ideal del moviment separatista de Khalistan.

Notícies relacionades

El crim del juny passat ha provocat una crisi internacional amb l’Índia, després que el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, digués dilluns passat tenir informació dels seus serveis d’intel·ligència sobre possibles vincles d’agents del Govern indi en aquest assassinat.

L’acusació va provocar una profunda crisi diplomàtica que va portar l’Índia a emetre una alerta als seus ciutadans a territori canadenc, suspendre els visats per a canadencs, i demanar a Ottawa que redueixi la seva missió a Nova Deli. El Canadà va expulsar un alt funcionari diplomàtic indi, i l’Índia va respondre amb reciprocitat.