Cimera a Nova York

Guterres avisa que la humanitat «ha obert les portes de l’infern» i insta a accelerar l’acció climàtica

Guterres avisa que la humanitat «ha obert les portes de l’infern» i insta a accelerar l’acció climàtica

BRYAN R. SMITH / AFP

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha presentat aquest dimecres la seva ‘Agenda de l’Acceleració’ després d’advertir als països que la tasca de la solució climàtica és «urgent» perquè «la humanitat ha obert les portes a l’infern». No obstant, s’ha mostrat confiat que encara hi ha temps d’aconseguir els objectius de l’Agenda 2030 i de l’Acord del Clima de París.

Així, ha posat d’exemple les onades de calor «horroroses» que estan provocant «efectes horrorosos», amb els agricultors «consternats» que veuen com les inundacions s’emporten les seves collites; temperatures sufocants que generen malalties i milers de persones fugint per por de la propagació d’incendis històrics.

Per això, ha denunciat que l’acció climàtica és «nana respecte a l’escala del repte» i, en aquest context ha presentat la seva ‘Agenda de l’Acceleració’ que insta els països a avançar ràpidament en el seu camí de reducció d’emissions i polítiques climàtiques de manera que els països desenvolupats arribin al «zero net» el més a prop possible del 2040 i a les economies emergents, el més a prop possible del 2050.

Durant la seva intervenció davant la Cimera d’Ambició Climàtica que se celebra a Nova York coincidint amb l’Assemblea General de l’ONU, Guterres ha alertat que si res canvia, el planeta es dirigeix a un escenari d’increment de la temperatura global de 2,8 ºC, que porten a un món «perillós i inestable». No obstant, ha considerat que «el futur no és inamovible», sinó que està obert al fet que els líders escriguin i encara és possible limitar l’increment global de la temperatura a 1,5 ºC.

«El camí és clar»

«Encara podem construir un món amb aire net, treballs verds i una energia neta assequible per a tothom. El camí cap endavant és clar. Ha sigut forjat per lluitadors i pioners, alguns dels quals són aquí avui», ha destacat Guterres que ha citat expressament els activistes que van rebutjar ser silenciats; els pobles indígenes defensen les seves terres dels extrems climàtics; els directors executius que estan transformant els seus models de negoci i finançant les inversions de la transició justa; els alcaldes avançant cap a un futur zero en carboni i els governs treballant per eliminar els combustibles fòssils i protegir les comunitats vulnerables.

Novament ha incidit en la importància d’arribar a l’objectiu de limitar la temperatura global a 1,5 ºC per protegir-nos a «nosaltres mateixos» del clima extrem i ha apel·lat a la solidaritat i suport als països en desenvolupament i que els líders globals passin a l’acció per reduir emissions.

«El moviment des dels combustibles fòssils a les energies renovables s’està produint, però anem dècades per darrere. Hem de recuperar el temps perdut per les demores, les pressions i la cobdícia manifesta d’interessos arrelats que recapten milers de milions de dòlars dels combustibles fòssils», ha criticat el secretari general de l’ONU.

Final del carbó el 2030

Precisament, ha dit que la seva proposta de Pacte de Solidaritat Climàtica insta els principals emissors –que són els que més s’han beneficiat dels combustibles fòssils– a fer esforços addicionals per reduir les emissions, i els països rics a recolzar a les economies emergents perquè ho facin.

Per això, ha justificat que la seva ‘Agenda d’Acceleració’ insta els països a avançar ràpidament de manera que els països desenvolupats arribin al «zero net» el més a prop possible del 2040 i a les economies emergents, el més a prop possible del 2050, així com a implantar una transició energètica justa, equitativa i equitativa, proporcionant alhora electricitat assequible per a tothom.

Per aconseguir-ho, planteja que els països de l’OCDE garanteixin plans «creïbles» per abandonar el carbó el 2030 i el 2040 per a la resta del món; posar fi als subsidis als combustibles fòssils, que segons estimacions de l’FMI van arribar a la increïble xifra de 7 bilions de dòlars el 2022; i establir objectius ambiciosos en matèria d’energia renovable d’acord amb el límit d’1,5 graus.

Igualment, ha apuntat que la seva ‘Agenda d’Acceleració’ també exigeix justícia climàtica i reconeix que moltes de les nacions més pobres tenen «tot el dret a estar enutjades. Per això, crida els governs a accelerar perquè els països desenvolupats assoleixin zero de net emissions el més a prop possible del 2040 i pròxim al 2050 per als països d’economies emergents.

Finançament global

En aquest sentit, el secretari general ha demanat als països que impulsin un sistema de finançament global que suporti l’acció climàtica, que suposa posar un preu al carbó i una renovació del model de negoci dels bancs multilaterals de desenvolupament perquè puguin fer palanca per augmentar el finançament privat a un cost raonable per als països en desenvolupament.

A més, ha dit que «totes» les parts han de posar en marxa el Fons de Pèrdues i Danys de la COP28. Els països desenvolupats han de complir el seu compromís de finançament de 100.000 milions de dòlars anuals; duplicar l’adaptació per a finançament i reposar Fons Verd per al Clima. I també ha apel·lat «a tothom» a estar cobert pel Sistema d’Alertes Primerenques per al 2027 mitjançant la implantació del pla d’acció que l’ONU va llançar el 2022.

Alhora, l’‘Agenda de l’Acceleració’ fa una crida a les empreses i a les institucions financeres a embarcar-se en un camí real de zero emissions netes de CO2. «Les promeses tèrboles han traït la confiança del públic. Vergonyosament, algunes empreses fins i tot han intentat bloquejar la transició cap a zero emissions netes, utilitzant la riquesa i la influència per retardar, distreure i enganyar», ha sentenciat.

Notícies relacionades

Per això, creu que tota empresa que «realment vagi de debò» ha de crear plans de transició justa que redueixin les emissions de manera creïble i brindin justícia climàtica, d’acord amb les recomanacions del Grup d’Experts d’Alt Nivell.

«El futur de la humanitat està a les seves mans. Una reunió no canviarà el món, però avui pot ser un moment poderós per generar aquell moment, en el qual construïm durant els pròxims mesos. Podem i hem de donar la volta al temps», ha conclòs.