Conflicte a l’est d’Europa
Ucraïna guanya terreny al sud de Bakhmut enmig de les advertències sobre una guerra llarga

Desafiant les insistents recomanacions del Pentàgon, que fa mesos que pressiona Kíiv perquè retiri part de les seves forces de Bakhmut per concentrar-les al front sud, Ucraïna continua entossudida a recuperar l’estratègica ciutat del Donbass. Des de dissabte passat, els seus militars han reprès el control d’Andríivka i Klisxíivka, dos llogarrets al sud de Bakhmut completament destruïts en els combats dels últims mesos. No en va, un dels vídeos airejats per l’exèrcit mostra els seus soldats obrint-se pas per un paisatge espectral d’arbres degollats, camps quarterats per la sequera i cases reduïdes a runa. Erms sense vida des dels quals Kíiv aspira a envoltar Bakhmut abans que arribin les pluges de tardor i el fang sabotegi les seves operacions ofensives.
In the haunting shadows of what once was Andriivka, the 3rd separate assault brigade stood resolute, facing more than just the onslaught of enemy mortar fire.
— Maria Drutska 🇺🇦 (@maria_drutska) 16 de septiembre de 2023
This isn't a scene from a movie or a round of Call of Duty; this is raw, unfiltered reality. The town lies in ruins, its… pic.twitter.com/h88L0ZYE37
L’última plaça a caure ha sigut Klisxíivka, un llogarret de 400 habitants abans de la guerra situat a 9 quilòmetres al sud de Bakhmut. Des que els mercenaris de Wagner es van retirar de la regió al maig, la seva defensa ha anat a càrrec principalment de diverses brigades aerotransportades russes que, segons fonts militars ucraïneses, han quedat significativament minvades en les batalles de les últimes setmanes. «Aquests llogarrets eren punts clau per a la defensa russa de Bakhmut. Les forces ucraïneses intenten envoltar la ciutat i el pròxim pas serà mirar de tallar les rutes logístiques que Rússia utilitza per proveir les seves tropes a Bakhmut», explica a aquest diari l’analista militar ucraïnès Mikhailo Samus, director del New Geopolitics Research Network.
L’aposta ucraïnesa per Bakhmut no sempre s’ha entès al Pentàgon. Els seus generals advoquen per concentrar el poder de la contraofensiva al front de Zaporíjia, el camí més curt per partir en dos el corredor territorial que uneix els territoris ocupats pel Kremlin a Ucraïna. Però des de Kíiv la lectura és una mica diferent. D’una banda, els seus dirigents estan traslladant que no renuncien a un sol dels territoris conquerits pel Kremlin, i de l’altra, els està servint per obligar Rússia a escampar el seu esforç defensiu i traslladar contínuament reservistes a Bakhmut.
Múltiples eixos de la contraofensiva
«Operativament és una bona estratègia perquè ha servit per fixar una part important de les forces de combat russes que, d’una altra manera, estarien disponibles per reforçar les seves defenses al sud», afirmen en el seu últim informe bèl·lic els analistes de l’Institut per a l’Estudi de la Guerra, amb seu a Washington. I és que l’ofensiva sobre Bakhmut corre en paral·lel a les operacions al front de Zaporíjia, on les forces ucraïneses miren de trencar la segona línia de defenses russes, i els creixents atacs sobre Crimea, més a tret dels soldats ucraïnesos des que van recuperar diverses plataformes petrolíferes al mar Negre, estructures que poden servir com a cap de pont per llançar una eventual operació amfíbia sobre la península.
En qualsevol cas, com demostren les mateixes xifres aportades pels portaveus ucraïnesos, en l’última setmana, les seves tropes han recuperat tan sols 5 quilòmetres al front meridional. «Quan trenques una línia defensiva i vols continuar avançant, has d’assegurar els flancs perquè l’enemic no pugui contraatacar. Això és el que estan fent els ucraïnesos al sud: penetrar, eixamplar i assegurar els flancs. Requereix molta paciència, però és l’única manera possible d’evitar que els russos t’envoltin en el contraatac i et destrueixin», explica Samus des de Kíiv.
Els EUA i l’OTAN preveuen una guerra llarga
Notícies relacionadesAquesta paciència sembla haver sigut interioritzada pels aliats d’Ucraïna després de veure que la contraofensiva iniciada al juny seria qualsevol cosa menys un passeig. «Expulsar militarment les 200.000 tropes russes de la Ucraïna ocupada costarà un temps considerable. És un llistó molt alt, que requerirà molt temps», va dir aquesta setmana el general Mark Miller, cap d’Estat Major dels EUA. Una cosa semblant al que va dir aquest cap de setmana el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. «Moltes guerres duren més del que s’espera al principi, de manera que ens hem de preparar per a una llarga guerra a Ucraïna», va afirmar durant una entrevista amb un mitjà alemany.
La prioritat dels ucraïnesos passa ara per obtenir dels EUA els sistemes de míssils balístics ATACMS, amb un abast de 300 quilòmetres. L’autorització encara ha d’arribar, però creix la pressió a Washington perquè la Casa Blanca mogui fitxa.
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La caixa de ressonància ¿Què va voler dir Sabina amb la seva frase de comiat?
- Tu i jo som tres La crítica de Monegal: «¡I ara diran que TV3 blanqueja els Pujol!»
- Moneda Sorpresa amb els bitllets de 500 euros: això els ha passat
- FUTBOL Alfonso, exjugador del Barça: «Obligaria Guardiola i les noies de la selecció femenina a besar la bandera espanyola»
- Per la nova llei Multa de 500 euros per deixar el gos uns minuts lligat a la porta de la farmàcia
- Última hora Incendi a dues discoteques de Múrcia, en directe: últimes notícies sobre l’incident a la sala d’oci
- Seqüeles del coronavirus Covid persistent: metges i pacients tornen a demanar un registre d’afectats
- CLÀUSULA DE 1.000 MILIONS Lamine Yamal i el seu nou contracte fins al 2026
- Educació ‘Macrooposicions’ a l’escola catalana: Un de cada tres aspirants suspèn
- Canvis en la normativa La jornada a temps parcial equival a un dia cotitzat: ¿què implica per a la teva pensió?