Extrema dreta europea

Salvini i Le Pen escenifiquen a Itàlia la seva unió davant les eleccions europees del 2024

Salvini i Le Pen escenifiquen a Itàlia la seva unió davant les eleccions europees del 2024

Michele Maraviglia / EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

El líder del partit ultradretà italià Lliga i actual vicepresident del Govern, Matteo Salvini, i la seva col·lega ideològica Marine Le Pen, cap de l’Agrupació Nacional francesa, van escenificar aquest diumenge la seva unió de cara a les pròximes eleccions europees durant la convenció nacional que va celebrar la formació italiana. «Vosaltres a Itàlia i nosaltres a França estem units en la mateixa lluita, la lluita per la llibertat, per la pàtria, sé com valoreu les vostres llibertats», va afirmar la política francesa des de la llotja de Pontida, una petita localitat de la Llombardia (nord d’Itàlia) que acull anualment la principal trobada de la ultradreta liderada per Salvini.

La unió dels dos polítics va servir per escenificar el seu decidit suport a una coalició entre les formacions de dreta de cara a les eleccions europees del 2024, malgrat les reticències dels populars europeus a pactar amb les formacions més extremistes. Per això, després de l’esdeveniment, la mateixa Lliga de Matteo Salvini va assegurar que els dos líders estan plantejant organitzar a finals d’any un «gran esdeveniment internacional» que congregui tots els seus aliats a Europa, a qui consideren «alternatives a l’esquerra», i doni el tret de sortida als comicis. «El nostre destí és la victòria a Itàlia i a la Unió Europea. Estem destinats a guanyar», va afirmar l’italià.

Le Pen crida a «defensar els ports»

La inclusió de Le Pen com a estrella indiscutible del programa demostra les aspiracions europees de Salvini, ja que l’escenari en el qual es va consagrar la unió ha reunit des de 1990 els seguidors de la Lliga en les seves inicials aspiracions independentistes i, en els últims anys, en la seva vocació nacional. De fet, durant el seu missatge va expressar el seu desig que Le Pen arribi a la presidència de França: «Si hem d’elegir entre (Emmanuele) Macron i Marine Le Pen no en tinc cap dubte: tota la vida amb Le Pen». I la francesa li va tornar el guant: «Quan hi ha un partit com la Lliga i un líder com Salvini saps que és l’elecció correcta, de fet l’única elecció».

L’encreuament de piropos es va donar al mateix temps que la primera ministra italiana, Giorga Meloni, de la formació Germans d’Itàlia, es desplaçava a l’illa de Lampedusa (sud d’Itàlia) amb la presidenta de la Comissió Europa, Úrsula Von der Leyen, en plena crisi migratòria després de l’arribada de 10.000 persones en tot just tres dies.

En una referència a aquesta visita, Le Pen va demanar «defensar els ports» com Salvini va fer quan era ministre de l’Interior, actualment imputat judicialment per bloquejar el 2019 el desembarcament d’immigrants salvats pel barco d’Open Arms al Mediterrani. «En aquell temps, tot Europa admirava Itàlia i nosaltres, com a aliats, estàvem orgullosos de Salvini i de la Lliga», va afegir.

Fractura entre els conservadors

Notícies relacionades

La campanya electoral per a les europees té un especial significat per al Govern italià ja que cadascun dels tres partits de dretes que conformen la seva coalició pertanyen a un grup diferent de les forces conservadores al Parlament Europeu. No obstant, la reedició d’aquest pacte causa urticària entre l’ala més moderada de l’Executiu italià, representada per Antonio Tajani, ministre d’Exteriors i expresident del Parlament Europeu, que no vol aliar-se amb Le Pen al·legant que els populars no comparteixen els mateixos valors.

«Jo avui aquí i Giorgia a Lampedusa som la síntesi d’un mateix objectiu i destí comú. No aconseguiran dividir-nos, tenim cultures i sentit de la militància diferents, però guanya el centredreta unit», va contrastar Salvini.