Polèmica a Portugal pel comentari masclista del president sobre l’escot d’una noia

Polèmica a Portugal pel comentari masclista del president sobre l’escot d’una noia

Reuters / Carlos Osorio

3
Es llegeix en minuts
EFE

Diversos partits polítics a Portugal van reaccionar aquest diumenge a unes declaracions de divendres del president del país, Marcelo Rebelo de Sousa, sobre l’escot  d’una noia durant una visita al Canadà, que s’han fet virals aquest cap de setmana.

L’escena, captada per les càmeres de televisió, es va produir a Toronto (Canadà) divendres quan Rebelo de Sousa feia un tomb pel barri Little Portugal per veure’s amb membres de la comunitat portuguesa al país nord-americà.

Hi va haver un moment en què el president portuguès es va parar a conversar amb una mare i una filla, i els va dir amb sorna: «La filla és més guapa que la mare. La seva filla encara agafarà la grip, ¿no ha vist com és el seu escot?».

Vídeo viralitzat

El vídeo d’aquell instant s’ha viralitzat i no han parat de créixer les crítiques contra el cap d’Estat lusità, de 74 anys.

Un dels fundadors del partit ecologista Livre, Rui Tavares, ha explicat aquest diumenge en declaracions al diari ‘Público’ que aquests comentaris no representen el deure que té un president de la República de «defensar el dret de les persones a la seva autonomia i de respectar les eleccions dels seus conciutadans».

Tavares considera que, amb les seves paraules, Rebelo de Sousa «acaba col·locant una conciutadana en una posició que no ha escollit i que és molt probablement incòmoda».

Per la seva banda, la portaveu del partit animalista PA, Inês de Sousa Real, ha opinat que el mandatari hauria d’aclarir si el seu comentari va ser fet «sense malícia» i «reforçar la importància que no es normalitzin aquests comentaris».

«Hem tingut recentment el cas Rubiales a Espanya i la comunitat internacional es va mobilitzar», ha recordat la portaveu.

«No estem per equiparar la gravetat de les situacions –ha continuat–, però la veritat és que no podem oblidar que vivim en un món on hi ha una violència domèstica i un setge bastant accentuats, i on moltes vegades les paraules proferides sense malícia poden ser vistes per legitimar comportaments amb altres intencions».

De Sousa Real i Tavares van reaccionar després que la secretària general del partit socialista Isabel Moreira ho fes divendres a la nit a la xarxa social X (antic Twitter).

«La noció s’explica per si mateixa. Som al 2023. No es tracta d’una dona que no es coneix i a qui se li fa una ‘broma’ sobre el seu pes. No és una ‘broma’ sobre un escot. Qui no hagi entès això i és PR [sigles de relacions públiques en anglès], que n’aprengui. I demani disculpes. El sexisme ens mata. No és graciós», ha conclòs Moreira.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que Rebelo de Sousa protagonitza una polèmica d’aquest tipus, ja que el cap de setmana passat ja van causar enrenou unes paraules seves durant una visita a la regió de l’Alentejo quan li va oferir un seient a una dona i va preguntar «¿la cadira aguanta?».

A finals d’agost, Rebelo de Sousa ja va provocar polèmica quan comentant el cas del petó del llavors president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, a la futbolista Jennifer Hermoso, va afirmar que es tractava d’«una qüestió menor» si es comparava amb la guerra a Ucraïna.