Catàstrofe natural

El Marroc mira de recuperar la normalitat entre la runa

El Marroc mira de recuperar la normalitat entre la runa

EFE

3
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

La regió de l’Alt Atles marroquí que divendres passat va patir un devastador terratrèmol segueix amb por de les rèpliques. Per ara se n’han produït una trentena, tot i que de petita intensitat. La nit passada, el terra va tornar a tremolar, es va registrar un petit sisme de 5,6. A la ciutat d’Amizmiz es va esfondrar una casa que ja estava danyada. «L’hem notat, però no ha sigut greu», explica l’Abdu, veí d’aquesta població. El Mohamed, d’un llogarret a 50 quilòmetres, explica que «gràcies a Déu» tots estan bé. Tots dos viuen acampats en tendes que ha distribuït l’Estat i asseguren que quan es produeixen rèpliques, molts entren en pànic. 

Fins al moment, el terratrèmol de divendres passat ha deixat 2.862 morts i 2.562 ferits, però encara hi ha persones desaparegudes. Els equips d’emergència continuen la seva feina per buscar supervivents entre la runa, tot i que gairebé una setmana després del terratrèmol, les esperances de trobar desapareguts amb vida pràcticament s’han esfumat. L’assistència als damnificats s’ha estès per gairebé tots els punts afectats, només queden alguns de més aïllats com Tagadirte i els poblets pròxims que esperen tendes per dormir. Les carreteres de tota la regió són plenes de vehicles privats, empreses o associacions que continuen pujant menjar i material per refugiar-se del fred.

També comencen a arribar sobre el terreny, associacions i oenagés que estan començant a visitar els punts afectats per analitzar les necessitats dels veïns i preparar una resposta humanitària. La feina per alliberar tots els accessos continua, segons ha assegurat el Ministeri d’Equipament i Aigua marroquina. Els seus efectius han desbloquejat i han reobert totes les carreteres asfaltades de la zona afectada pel sisme, precisa l’agència Efe. Mentrestant, els esforços se centren a reobrir les pistes rurals i, segons aquest ministeri, es va fent a mesura que els arriben les sol·licituds dels pobles afectats. 

Temor d’abusos infantils

L’altra cara de tota la solidaritat és l’arribada a la regió de persones amb la intenció de fer fotos a nenes afectades pel terratrèmol, fins i tot oferir matrimoni, feina o abusar-ne. Una cosa que ha aixecat totes les alarmes. La comissió marroquina de lluita i prevenció del tràfic d’éssers humans ha habilitat un telèfon per denunciar les violències sexuals que poden patir els més petits.

«Ella no vol venir amb mi, però després m’ha dit a l’orella que ens casarem quan sigui gran», aquest text acompanyat d’una foto d’un home agafant una nena i publicat a les xarxes socials, és un dels exemples de missatges que han provocat la indignació i alertat les autoritats i associacions. Aquest dijous, la policia ha detingut un home d’Errachidia per llançar a les xarxes socials missatges en els quals amenaçava d’anar a la regió danyada pel sisme i abusar de nenes. 

El temor del sector turístic

Notícies relacionades

A Marràqueix, temen els efectes que pugui tenir el sisme per al sector turístic, la seva activitat estrella. «Les notícies han fet molt mal, a la ciutat hi ha hagut 13 morts, però ha sigut a les muntanyes on hi ha hagut la destrucció total», explica Miguel Ángel Fernández, d’una empresa d’excursions pel país. Lamenta que la sensació que es transmet és que el país està destrossat, però explica que tant a Marràqueix, com a altres regions hi ha absoluta normalitat. «Tinc clients que m’estan trucant perquè no saben si vindran, tenen por», relata. 

A la plaça de Jma Fnaa, Leiti, un noi senegalès que ven samarretes, diu que nota que hi ha menys gent i que costa més vendre. Relata que entre les persones migrants que viuen a la ciutat també hi ha una dotzena de ferits i un d’ells va morir després del terratrèmol. Precisament durant la visita del rei Mohamed VI a l’hospital de la ciutat, aquest dimarts, una de les imatges que es van difondre era del monarca visitant l’habitació i saludant un jove de Gàmbia que estava ingressat. Aquest noi va ser operat d’emergència per una fractura oberta de genoll, segons ha detallat la premsa marroquina.