Terratrèmol al país alauita

Sorpresa pel rebuig del Marroc de l’ajuda internacional d’alguns països i entitats

Sorpresa pel rebuig del Marroc de l’ajuda internacional d’alguns països i entitats

MOHAMED MESSARA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +
Enric Bonet

La gestió de les ofertes d’ajuda humanitària al Marroc després del terratrèmol que va sacsejar el centre del país divendres passat ha provocat una gran sorpresa als països i entitats que encara no han rebut resposta. De moment, Rabat només ha acceptat els oferiments d’Espanya, el Regne Unit, Qatar i els Emirats Àrabs Units.

L’ONU ha confirmat aquest dimarts que, fins al moment, el Govern marroquí no ha presentat una sol·licitud perquè l’organització internacional coordini els esforços al terreny, com sí que es va oferir, en resposta al devastador sisme que ja suma 2.862 morts i 2.562 ferits. La informació es coneix després que se sabés que diverses ofertes de col·laboració de països com França, els EUA, l’Índia o Israel tampoc han sigut acceptats per ara pel Govern de Rabat. 

«Des del principi, l’ONU no ha assumit la coordinació perquè no hi ha hagut una sol·licitud oficial del Govern», han explicat des de l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de l’ONU (OCHA), el braç humanitari de l’organització. Tot i així, fonts de l’organització també van aclarir a EL PERIÓDICO que l’ONU sí que està en contacte amb les autoritats marroquines, alhora que les agències que ja eren al terreny continuen treballant de manera regular al país.

Oferiment clar 

La precisió arriba després que dilluns Farhan Haq, portaveu adjunt del secretari general de l’ONU, expliqués que Nacions Unides ja va informar les autoritats de Rabat que poden oferir la seva ajuda davant el dramàtic terratrèmol, l’últim balanç del qual és d’almenys 2.862 víctimes mortals i 2.562 ferits. «Estem deixant clar a les autoritats marroquines el tipus d’ajuda que estem disposats a proporcionar», va afirmar el funcionari de l’ONU.

«Per descomptat, tot i que no tenim capacitat per realitzar operacions de recerca i rescat, per exemple –no disposem d’aquest tipus d’equips–, sí que tenim capacitat per coordinar els esforços sobre el terreny», va afegir Haq. «Així doncs, ho estem discutint amb les autoritats i veurem què podem aportar», va insistir Haq. «Estem preparats», va remarcar. 

Àrees muntanyoses

El representant de l’ONU també va reconèixer les dificultats d’accés a algunes de les àrees més afectades, moltes de les quals es troben en zones muntanyoses. Per tant, va ressaltar la importància de desembarassar carreteres i retirar runa. «Però sí, estarem disposats a portar ajuda des de diversos llocs, ja sigui a través d’Europa o del nord de l’Àfrica», va afegir Haq.

Notícies relacionades

Fins ara, el Marroc només ha acceptat l’ajuda de quatre països considerats «amics», una cosa que ha generat cert estupor en la comunitat internacional. Dos d’aquests països es troben a Europa, Espanya i el Regne Unit, i dos al món àrab, Qatar i els Emirats Àrabs Units. 

París, en particular, va tornar a remarcar el dilluns que els seus equips de rescat estan llestos per brindar ajuda. «En el mateix segon en què es demani aquesta ajuda es desplegarà», ja havia dit diumenge Emmanuel Macron, el president de França. Però són «les autoritats marroquines les que ho han de decidir, en funció d’avaluació sobre el terreny, per fer-ho en bon ordre, perquè això no es fa en ordre dispers, i tenen raó d’organitzar-ho tot», havia aclarit. Malgrat això, fins al moment, les autoritats marroquines encara no han donat a entendre ni quan ni com donarà llum verda a aquestes ofertes.