Discurs a Vladivostok

Putin rebutja negociar amb Zelenski mentre duri la contraofensiva i acusa Kíiv de falta d’interès en la pau

Putin rebutja negociar amb Zelenski mentre duri la contraofensiva i acusa Kíiv de falta d’interès en la pau

KREMLIN / DPA

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El president rus, Vladímir Putin, té clar qui, segons ell, té la culpa que no s’estigui negociant la pau a Ucraïna. Des del Fòrum Econòmic de l’Est, a Vladivostok, el mandatari va apuntar que el Govern de Kíiv és el causant de la falta d’entesa i que aquest hauria d’anul·lar el decret que prohibeix expressament asseure’s a negociar amb ell, mentre ha assenyalat la influència nord-americana sobre aquesta decisió. Tanmateix, Putin ha descartat qualsevol possibilitat de negociació amb Volodímir Zelenski mentre duri la contraofensiva. «¿Ells contraatacaran i nosaltres diem que parem?», va qüestionar.

«Quan els Estats Units creguin que Ucraïna està preparada per negociar, llavors que anul·lin el decret del president ucraïnès que prohibeix les negociacions [...]. Aquestes impedeixen a si mateix negociar i a tots els altres», va assenyalar el líder rus, fent referència al decret aprovat a mitjans d’octubre del 2022 en què Kíiv va especificar que no s’asseuria a negociar amb Putin, però sí que ho faria amb una Rússia dirigida per una altra persona.

Segons l’opinió del líder del Kremlin, la contraofensiva ucraïnesa no està tenint els fruits esperats per Kíiv, de «grans pèrdues d’efectius i equips militars» i creu que Zelenski només es plantejarà asseure’s a negociar per «reposar els seus recursos i reprendre la capacitat de combat de les seves forces armades». El ministre d’Exteriors rus Serguei Lavrov creu alguna cosa semblant, i va remarcar que «com més la retardin [la negociació] més difícil serà negociar llavors».

Notícies relacionades

Quan se li va preguntar pel rumor d’una nova mobilització, el líder rus va assenyalar que no serà necessari perquè «1.500 soldats russos estan firmant cada dia contractes amb l’Exèrcit». En total, 270.000 voluntaris s’hi han allistat en els últims sis mesos.

Reelecció

Un altre dels temes candents del pròxim 2024 és l’elecció presidencial a Rússia, en la qual oficialment encara no se sap si Putin es presenta novament; això legalment ho podria fer fins al 2036 gràcies als canvis constitucionals del 2020. Està previst que els comicis se celebrin el març vinent i el president rus no farà públiques les seves intencions fins a finals d’any. «Quan es convoquin les eleccions, quan se’n fixi la data, llavors parlarem», va dir. Putin està en el poder des de l’any 2000 de manera ininterrompuda, la major part d’aquest temps com a president i en el període 2008-2012, com a primer ministre.