Fòrum Econòmic Oriental

Putin elogia Elon Musk després de conèixer-se com va sabotejar un atac d’Ucraïna

Putin elogia Elon Musk després de conèixer-se com va sabotejar un atac d’Ucraïna
2
Es llegeix en minuts
EFE

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha qualificat aquest dimarts el multimilionari nord-americà, Elon Musk, com una persona «extraordinària», el mateix Musk que ha sigut criticat recentment per Ucraïna per haver deshabilitat en el seu moment la xarxa de satèl·lits Starlink per frustrar un atac de l’Exèrcit ucraïnès contra la flota russa del mar Negre. «Pel que fa als negocis privats, Elon Musk és sens dubte una persona excepcional. Això cal reconèixer-ho, però jo crec que això ho reconeixen arreu del món», va dir Putin en la sessió plenària del Fòrum Econòmic Oriental de Vladivostok.

«És un home de negocis actiu i talentós», va afegir el cap del Kremlin al parlar sobre l’espai i la participació d’empreses privades dels EUA, com SpaceX, propietat de Musk igual com Starlink, en els programes espacials d’aquest país. «Ell està fent molt, inclòs amb el suport de l’Estat nord-americà. Nosaltres, per la nostra banda, també pretenem desenvolupar aquest treball, i Roscosmos ja ha pres una decisió, recolzada pel Govern al convidar entitats privades a participar» en l’exploració espacial russa, va dir Putin.

Si bé les declaracions de Putin es produeixen en el context de la tasca de les empreses de Musk en el programa espacial dels EUA, aquestes tenen lloc pocs dies després que el multimilionari nord-americà fos objecte d’una polèmica per com gestiona la seva xarxa de satèl·lits d’internet Starlink a la guerra russa a Ucraïna.

Una nova biografia de Musk va revelar que el propietari de Starlink va demanar als seus enginyers que deshabilitessin, suposadament a la tardor del 2022, satèl·lits Starlink utilitzats per Ucraïna per frustrar un atac de les forces ucraïneses contra la flota militar russa a prop de la costa de Crimea. Segons la biografia escrita per Walter Isaacson, Musk va desatendre els precs dels ucraïnesos perquè restablís la connectivitat i va acabar frustrant l’atac. El multimilionari hauria pres aquesta decisió per por que Rússia respongués amb armes nuclears a un atac contra Crimea.

Crítiques des de Kíiv

Notícies relacionades

«De vegades un error és molt més que un error. Al no permetre, amb interferències en els Starlink, que els drons ucraïnesos destruïssin una part de la flota militar russa, Elon Musk va permetre a aquesta flota llançar míssils Kalibr a les ciutats ucraïneses», va afirmar l’assessor presidencial ucraïnès Mikhailo Podoliak la setmana passada.

«Starlink ha sigut una eina vital perquè els ucraïnesos puguin comunicar-se entre si i, en particular, perquè els militars es comuniquin en el seu esforç per defensar tot el territori d’Ucraïna», va dir per la seva banda el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, a la cadena CNN.