Trobada multilateral

¿Quins líders assistiran i qui seran els principals absents en la cimera del G-20?

¿Quins líders assistiran i qui seran els principals absents en la cimera del G-20?

STEFANI REYNOLDS / AFP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Índia es convertirà aquest cap de setmana en l’epicentre del panorama geopolític mundial de la mà de la reunió de líders del G-20 a Nova Delhi. La trobada entre els països més rics de la Terra està marcada per les tensions entre diversos membres del grup, fet que ha donat lloc a absències notables, com les dels presidents de Rússia, Vladímir Putin, i de la Xina, Xi Jinping.

Tant Moscou com Pequín han confirmat que els seus mandataris no participaran en la cimera de caps d’Estat i de Govern que se celebra a Nova Delhi entre el 9 i el 10 de setembre, i que al seu lloc acudirien el ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov, i el primer ministre xinès, Li Qiang. Això atorgarà més influència a l’agenda del G-20 (grup de països amb les economies més desenvolupades i els més emergents) als interessos d’Occident, encapçalat pel president nord-americà, Joe Biden, que viatjarà aquest divendres a la capital índia, on advocarà per una reforma del Banc Mundial i del Fons Monetari Internacional (FMI), segons va informar la Casa Blanca. Espanya, que és convidat permanent del G-20, estarà representada pel president del Govern, Pedro Sánchez.

El president de França, Emmanuel Macron, també acudirà a la reunió amb l’objectiu d’abordar els riscos de fragmentació en el món derivats principalment del conflicte a Ucraïna, va informar en un comunicat l’ambaixada francesa a l’Índia.

S’espera que el primer ministre britànic, Rishi Sunak, sigui un altre dels assistents a la reunió en què serà la seva primera visita com a cap de Govern al país dels seus ancestres, segons publiquen mitjans de l’Índia.

Per la seva banda, el canceller alemany, Olaf Scholz, va confirmar la seva participació en la cimera durant una entrevista a la ràdio alemanya Deutschlandfunk, on va remarcar la importància de què continua gaudint el G-20 malgrat les absències d’alguns líders.

Una altra mandatària europea convidada a la reunió és la primera ministra d’Itàlia, Giorgia Meloni, tot i que la seva presència encara no ha sigut confirmada pel Govern.

També estan pendents de confirmar la seva participació els presidents de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del Consell Europeu, Charles Michel.

Els que sí que hi seran presents seran el primer ministre japonès, Fumio Kishida, i el canadenc, Justin Trudeau, que actualment es troben a la Cimera de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) que organitza Indonèsia.

Al marge dels membres del Grup dels Set països més desenvolupats (G-7), predominants en el G-20, destaca l’assistència del president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ja que el seu país ostentarà la presidència del G-20 el 2024, i del sud-africà Cyril Ramaphosa, amfitrió de la cimera el 2025.

Notícies relacionades

El primer ministre australià, Anthony Albanese, que també és a l’ASEAN, també preveu traslladar-se pròximament a Nova Delhi com a part d’una gira per tres països que conclourà a les Filipines.

Entre els països hispanoparlants, l’Argentina estarà representat pel seu president, Alberto Fernández, mentre que Mèxic no ha confirmat l’assistència del seu mandatari, Andrés Manuel López Obrador, que s’espera que s’abstingui de viatjar, segons el mig indi NDTV.