Invasió russa

Ucraïna demana a Espanya més tancs Leopard, vehicles blindats i sistemes de defensa aèria

Kuleva, als que critiquen la lentitud de l’ofensiva ucraïnesa: «És una escopinada a la cara dels soldats que moren. Que vinguin ells a alliberar un centímetre quadrat de terra ucraïnès»

Ucraïna demana a Espanya més tancs Leopard, vehicles blindats i sistemes de defensa aèria

MATEO LANZUELA / EP

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Ucraïna avança molt lentament en la seva contraofensiva per recuperar el territori robat per Rússia. Va començar fa dos mesos i mig, però només han aconseguit trencar les defenses russes a la localitat de Robótine. Per augmentar les seves possibilitats d’èxit, Kíiv demana més armes. A Espanya, en concret, li sol·licita «més tancs, vehicles blindats i sistemes de defensa aèria». Així l’hi ha dit el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, al seu homòleg espanyol, José Manuel Albares, durant una reunió bilateral que han mantingut en els marges de la cimera informal dels caps de la diplomàcia de la UE a Toledo aquest dijous.

Preguntat per si el país estava satisfet pel suport del nostre país, Kuleba ha assentit: «Espanya ens ha donat l’equipament i armes que necessitàvem. Van ser dels primers a donar-nos míssils Hawk [de defensa aèria]», ha recordat. «Quan guanyem la guerra, sortiré públicament i diré que no necessitem més armes».

El ministre d’Exteriors no ha volgut concretar si es procedeix a aquest enviament d’armes en concret. «Com sempre fa aquest Govern, tota petició d’Ucraïna s’estudia. En la mesura de les nostres possibilitats, les hem estat atenent», li ha respost Albares davant els periodistes. «La voluntat d’ajudar Ucraïna a defensar els seus civils indefensos, la seva sobirania i la seva integritat territorial tant temps com sigui necessari és present i no variarà».

Espanya ha enviat ja 10  tancs Leopard a Ucraïna, a més de munició, ambulàncies, els míssils esmentats, entre un altre armament.

Kuleva, als crítics: «És una escopinada»

Kuleba també ha aprofitat per carregar contra els crítics de l’estratègia de Kíiv en la contraofensiva per fer fora Rússia dels territoris envaïts. «Criticar el ritme lent de la contraofensiva és el mateix que escopir a la cara dels soldats ucraïnesos que sacrifiquen les seves vides cada dia, avançant i alliberant quilòmetre a quilòmetre del terra del país», ha dit el ministre ucraïnès a preguntes dels periodistes.

Funcionaris de l’Administració Biden i d’altres cancelleries occidentals han criticat l’estratègia de Volodímir Zelenski, que mira de minimitzar les baixes i atacar en diversos punts del front, en lloc de concentrar tropes per trencar les línies defensives, cosa que causaria més morts, tot segons fonts anònimes citades pel diari ‘The New York Times’.

«Els demano que callin i vinguin a Ucraïna per alliberar-ne un centímetre quadrat ells mateixos», ha dit el cap de la diplomàcia ucraïnesa.

Adhesió d’Ucraïna a la UE

Notícies relacionades

El ministre espanyol ha dit a l’ucraïnès que espera veure Ucraïna dins de la «família» europea «al més aviat possible». Espanya, que ostenta la presidència del Consell de la UE, haurà de decidir si introdueix o no a l’agenda al desembre la possibilitat d’obrir converses amb Kíiv per a la seva adhesió a la Unió, després que la Comissió tregui el seu informe sobre això, que s’espera per a l’octubre.

El cap de la diplomàcia ucraïnesa ha anticipat que hi haurà «moltes decisions importants» abans de desembre. «Volem acabar l’any amb un èxit molt ambiciós: avançar cap a l’adhesió». No n’hi ha terminis, però Kuleba ha demanat que s’acceleri.