Denúncia d’una oenagé

L’Aràbia Saudita sentencia a mort el germà d’un activista per comentaris crítics a les xarxes socials

El condemnat va denunciar la corrupció i les violacions de drets humans

L’Aràbia Saudita sentencia a mort el germà d’un activista per comentaris crítics a les xarxes socials
2
Es llegeix en minuts

Les autoritats de l’Aràbia Saudita han sentenciat a mort el germà d’un prestigiós activista saudita per suposadament publicar a X (abans Twitter) crítiques contra la corrupció i la situació dels drets humans en la monarquia àrab, segons ha informat avui el Centre del Golf per als Drets Humans (CGHR).

La condemna contra Mohamed bin Nasser al-Ghamdi va ser emesa el 10 de juliol, després de publicar des d’«un compte desconegut» a la plataforma X «crítiques a la corrupció» i a les «violacions de drets humans» que es porten a terme a l’Aràbia Saudita, va indicar l’oenagé en un comunicat, recollit per l’agència Efe.

El seu germà, el prestigiós activista Saeed bin Nasser al-Ghamdi, exiliat des del 2018 al Regne Unit, va defensar el 24 d’agost a les xarxes socials que el tribunal especialitzat en casos de terrorisme que va jutjar el seu parent no va acceptar els informes mèdics que indiquen que el sentenciat té «malalties neurològiques cròniques». Tampoc va tenir en compte que el perfil des del qual es van fer aquestes publicacions era «desconegut» i comptava amb «només nou seguidors».

Davant aquesta situació, Saeed va apuntar que la sentència a pena de mort contra el seu germà, que va qualificar de «falsa», té per objectiu forçar la tornada a l’Aràbia Saudita de l’activista de 62 anys, després que els serveis de la intel·ligència saudita fessin «intents fallits» per repatriar-lo.

El 2017

El dissident va ser víctima d’una ferotge campanya del Govern saudita contra els crítics el 2017, que va derivar en una onada d’arrestos contra defensors dels drets humans, i el 2018 va buscar asil polític al Regne Unit i des d’allà dirigeix la Fundació de Drets Sanad, que documenta violacions de drets humans al regne.

Notícies relacionades

«El CGHR considera que això suposa una escalada perillosa després de les impactants sentències de presó de dècades dictades contra defensors de drets humans [...] L’Aràbia Saudita s’ha transformat en un estat policial repressiu per excel·lència», va dir l’oenagé al seu comunicat, en el qual va recordar que desenes d’activistes han sigut arrestats recentment per les seves activitats a internet.

Així mateix, l’organització va dir «creure fermament que la pena de mort ha sigut utilitzada àmpliament com a eina política per les autoritats saudites i està dissenyada per sembrar la por al país i terroritzar els ciutadans, en particular els activistes de drets humans».