Tensions frontereres

Letònia ha impedit a més de 6.200 persones creuar il·legalment des de Bielorússia des de començament d’any

Letònia ha impedit a més de 6.200 persones creuar il·legalment des de Bielorússia des de començament d’any
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tensió als passos fronterersentre Lituània i Bielorússia. La Guàrdia Estatal de Fronteres (SBP) ha informat aquest dimecres que en les últimes 24 hores s’ha impedit a 143 migrants travessar de manera irregular les seves fronteres des de Bielorússia, fet que suposa un nou rècord i situa la xifra en 6.227 des d’inicis del 2023, gairebé mil més respecte a tot l’any anterior. El temor d’un tancament de fronteres sembla animar l’èxode de ciutadans a les fronteres bielorusses.

Des d’inicis de setmana, s’ha impedit creuar a gairebé 350 persones, informa el portal bàltic de notícies Delfi. Les autoritats letones han assenyalat que aquest augment diari dels intents d’aconseguir passar la frontera de manera irregular són una mostra de la cada més gran pressió que Bielorússia exerceix des de l’altre costat.

Letònia, Lituània i Polònia denuncien des de fa anys que Bielorússia utilitza la crisi migratòria com a arma llancívola en represàlia per les sancions imposades per la Unió Europea contra el Govern de Minsk per la repressió postelectoral del 2020 després del nou i controvertit triomf a les urnes del president, Aleksandr Lukaixenko, que va aconseguir revalidar el mandat per sisena vegada.

Com a conseqüència, aquests tres països han militaritzat la frontera, en especial Polònia, que ha alertat d’amenaces a la seguretat més ara amb l’arribada dels mercenaris del Grup Wagner a Bielorússia, ha construït noves barreres i tanques, i ha tancat passos fronterers, com el cas de Lituània.

Els EUA aconsellen els seus ciutadans que abandonin Bielorússia

Com ja va publicar EL PERIÓDICO, l’Ambaixada dels Estats Units a Minskva demanar aquesta setmana als seus ciutadans que abandonin «immediatament» aquest país després del tancament de dos passos fronterers entre Bielorússia i Lituània, segons es desprèn d’un comunicat publicat a la web de la legació diplomàtica. «Els ciutadans nord-americans a Bielorússia han d’anar-se’n immediatament», assenyala la nota.

Notícies relacionades

Washington recorda que el Govern lituà va tancar recentment dos passos fronterers amb Bielorússia i només s’hi mantenen oberts quatre punts més. Mentrestant, «els governs de Polònia, Lituània i Letònia han declarat que és possible que es tanquin més passos fronterers amb Bielorússia», alerta. Per això, va cridar els nord-americans a considerar la seva sortida de Bielorússia a través dels passos fronterers oberts amb Letònia i Lituània, o amb avió».

«Els ciutadans nord-americans no poden entrar a Polònia per terra des de Bielorússia. No viatgin a Rússia ni a Ucraïna», afegeix la nota. La legació destaca que actualment la seva capacitat de prestar ajuda als nord-americans que viatgen a Bielorússia o resideixen en aquest país «és limitada». Vílnius va anunciar la setmana passada el tancament de dos passos fronterers amb Bielorússia en resposta a la presència dels mercenaris del Grup Wagner al veí país. Segons mitjans lituans, la mesura podria ser el primer pas cap al tancament complet de la frontera amb Bielorússia.