Drama mediambiental
Europa pateix un altre any de sequeres i incendis forestals
Europa està lluitant contra les flames. Els devastadors efectes de les temperatures abrasadores que han arribat a nivells preocupants arreu del món s’estan acarnissant amb els països costaners del sud. França, Grècia, Itàlia, Espanya o Portugal han patit aquest estiu greus incendis que han segat la vida de desenes de persones i han deixat reduïdes a cendres ciutats i hectàrees de vegetació. El juliol ha sigut a Europa el mes més calorós registrat tant a terra com al mar. L’any passat, les onades de calor van provocar més de 61.600 morts relacionades amb les altes temperatures en 35 països europeus i van provocar devastadors incendis forestals. Aquest any, els termòmetres podrien superar el rècord actual d’Europa de 48,8 graus centígrads, registrat a Sicília l’agost del 2021.
França
Al voltant de dues mil persones van ser evacuades el 15 d’agost quan un incendi va cremar 500 hectàrees de terra i va destruir un càmping al sud de França, a prop de Perpinyà, alimentat per la intensa calor, la sequedat i vents molt forts. En aquesta ocasió el foc va poder ser ràpidament controlat. Pocs dies després, el 20 d’agost, es va incendiar part de la regió meridional dels Alts Alps de França, i se’n van cremar almenys 140 hectàrees. Segons els mitjans, va ser l’incendi més gran a què s’ha enfrontat la regió en els últims 20 anys. Al llarg de l’estiu s’han registrat incendis de petita magnitud arreu del país. A mitjans d’abril, el servei geològic francès BRGM va afirmar que els nivells «molt baixos» d’aigua subterrània havien posat França a expenses de patir una greu sequera estival fins i tot pitjor que la de l’any passat.
Grècia
Els bombers van trobar aquest dimarts els cossos carbonitzats d’almenys 26 persones en una nova onada d’incendis al país hel·lè. Els equips de rescat creuen que es podria tractar de migrants que es trobaven al bosc de Dadia, al nord-est de Grècia i a prop de la frontera amb Turquia. L’incendi, que va començar dissabte, 19 d’agost, va obligar a l’evacuació de desenes de pacients d’un hospital pròxim a les flames. Un total de 65 pacients i 11 nounats han hagut de ser traslladats a altres hospitals pròxims. Dilluns, una altra persona va ser trobada morta pel foc. Els incendis han estat castigant Grècia des de principis de l’estiu. A mitjans de juliol, 20.000 persones van ser evacuades a l’illa de Rodes quan les flames van arribar als centres turístics costaners del sud-est de l’illa. Un altre incendi forestal també va obligar a portar a terme evacuacions a l’illa de Corfú durant la nit del 25 al 26 de juliol.
Itàlia
La calor és extremadament agressiva aquest estiu al país transalpí i la població està patint els efectes de les altes temperatures. Les regions central i meridional d’Itàlia van registrar un 7% més de morts del que és habitual al juliol després d’una onada de calor abrasadora, segons van mostrar dades del Ministeri de Salut. Paral·lelament, el 7 d’agost, els bombers van combatre una sèrie d’incendis que van tenir lloc a l’illa de Sardenya, on al voltant de 600 persones van ser evacuades. A Roma, els termòmetres van registrar un nou rècord de temperatura de 41,8 graus centígrads, va informar el servei meteorològic de la regió.
Portugal
Les flames van devorar en quatre dies un total de 8.400 hectàrees a Portugal i van obligar a l’evacuació d’unes 1.400 persones. Així ho van comunicar les autoritats després d’assegurar-se que l’incendi que s’havia declarat al sud del país el 5 d’agost havia sigut controlat. Com cada estiu, el foc ha posat en alerta màxima diverses zones del país. Les autoritats portugueses han declarat uns 120 municipis de tot el país en risc màxim d’incendis forestals a causa de la calor.
Espanya
Espanya no s’ha deslliurat aquest estiu de la voracitat de les flames. Tenerife ha sigut l’última illa canària a lluitar contra un incendi, que fa prop d’una setmana que va ser declarat. Després d’iniciar-se el foc el 15 d’agost en un parc nacional muntanyós, cremar unes 15.000 hectàrees i obligar a l’evacuació de més de 12.000 persones, les autoritats han assegurat que es tracta d’un foc intencionat. El dirigent autonòmic, Fernando Clavijo, va afirmar que es tracta de l’«incendi més complex» a què s’han enfrontat a les Canàries en els últims 40 anys. Prèviament, durant el mes de juliol, els bombers van lluitar contra un incendi forestal incontrolable a l’illa de La Palma i que va obligar a l’evacuació d’almenys 4.000 persones. L’incendi va ser controlat a finals de mes. Espanya ha suportat un prolongat període de sequera, en què els primers quatre mesos del 2023 han sigut els més secs registrats.
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Obres pendents Rosari de queixes a l’estació del Nord