Guerra a l’est d’Europa

Zelenski visita els Països Baixos amb l’entrega dels F-16 com a tema clau

Zelenski visita els Països Baixos amb l’entrega dels F-16 com a tema clau

ROB ENGELAAR / AFP

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha aterrat aquest diumenge a la base aèria de la ciutat neerlandesa d’Eindhoven (sud), on ha sigut rebut pel primer ministre en funcions, Mark Rutte, en una visita que es produeix després que els Estats Units hagin promès als Països Baixos agilitzar les aprovacions necessàries per assegurar l’enviament de caces F-16 al país eslau.

Entre els temes clau que Zelenski inclou a l’agenda hi ha principalment l’entrega d’aquests avions de combat i la rendició de comptes en el Tribunal de la Haia pels crims comesos durant la invasió russa, ha explicat el president ucraïnès a l’anunciar el seu aterratge a Eindhoven amb la primera dama ucraïnesa, Olena Zelenska.

Tots dos han sigut rebuts per una delegació del Govern interí dels Països Baixos encapçalada per Rutte, en una visita no anunciada amb anticipació per raons de seguretat, com és habitual en els viatges de Zelenski.

El viatge als Països Baixos coincideix amb la intensificació del debat sobre la possible entrega d’avions de combat F-16 a Ucraïna, pels quals Kíiv ha pressionat durant molt temps.

Els Estats Units han donat garanties a Dinamarca i als Països Baixos que agilitzaran les aprovacions necessàries per assegurar l’enviament de caces a Kíiv un cop completat l’entrenament dels primers grups de pilots ucraïnesos en els dos països, va confirmar dijous a Efe una font del Govern nord-americà.

Pla formal d’entrenament

Dinamarca i els Països Baixos volen enviar caces F-16 a Ucraïna, tot i que no queda clar quants, ni quan es faria aquesta entrega, ja que els pilots ucraïnesos que estan entrenant aquests dos països necessiten acabar primer els entrenaments.

Segons la cadena CNN, els Estats Units encara no han rebut un pla d’entrenament formal, que Washington necessita per aprovar l’enviament de material d’instrucció classificat.

El president nord-americà Joe Biden inicialment es va mostrar contrari a enviar caces F-16 a Ucraïna, però els enviaments de material militar de Washington inclouen armament cada cop més contundent a mesura que el conflicte sembla enquistar-se cada cop més.

Notícies relacionades

Aquesta és la segona visita que fa el president ucraïnès als Països Baixos des que va començar la guerra russa a Ucraïna el febrer de l’any passat, tot i que els viatges de Zelenski als països aliats són habituals per agrair el suport que donen a Kíiv durant la guerra i per advocar per més ajuda diplomàtica, militar i financera durant les visites. Aquest dissabte, el president ucraïnès va recalar a Suècia, on va abordar l’entrega de nou material militar.

En la seva primera visita als Països Baixos al maig, Zelenski va advocar per l’establiment a la Haia d’un tribunal especial per perseguir el crim d’agressió a Ucraïna, un tribunal que tindria la jurisdicció de jutjar el president rus, Vladímir Putin, i altres ministres russos protegits per la immunitat del càrrec, per la decisió d’envair Ucraïna.