Guerra a l’est d’Europa

Zelenski viatja a Suècia per reunir-se amb el primer ministre i el rei Carles Gustau

Zelenski viatja a Suècia per reunir-se amb el primer ministre i el rei Carles Gustau

JONAS EKSTROMER / AFP

1
Es llegeix en minuts

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha arribat aquest dissabte a Suècia, on té previst reunir-se amb el primer ministre del país, Ulf Kristersson, i amb el rei Carles Gustau, segons va informar el mandatari a través del seu compte a Telegram. «La nostra principal tasca és enfortir les defenses aèries i terrestres, desenvolupar la cooperació bilateral i la seguretat d’espai euroatlàntic», prossegueix Zelenski en el missatge transmès després de la seva arribada al país nòrdic. El líder ucraïnès viatja acompanyat de la seva dona, Olena, d’acord amb el seu missatge, i es proposa, a més, visitar el Parlament suec.

El Govern de centredreta de Kristersson va anunciar dimarts passat un nou paquet d’ajuda a Ucraïna per 3.400 milions de corones (287 milions d’euros), per a la qual cosa es van convocar d’urgència el Parlament i la comissió de Finances, a qui correspon aprovar la partida. L’ajuda militar inclou munició i peces per als tancs 90 i 122 i el sistema d’artilleria Archer, que ja van ser entregats a Kíiv fa mesos. Des de l’inici de la invasió russa, Suècia ha entregat 12 paquets d’ajuda militar a Ucraïna, amb una suma aproximada total fins ara de 17.000 milions de corones sueques (1.437 milions d’euros) i inclosos diversos tancs Leopard.

Notícies relacionades

La visita al país nòrdic de Zelenski no s’havia anunciat prèviament, com passa sovint en els seus desplaçaments a l’estranger per raons de seguretat.

Nivell d’amenaça terrorista, elevat

Suècia, país que continua pendent de completar el seu procés d’integració a l’OTAN a falta que Turquia formalitzi la ratificació al seu ingrés, va elevar aquesta setmana el nivell d’amenaça terrorista al segon més alt –el 4 en una escala de 5–. La decisió del Govern de Kristersson es deu a una sèrie de factors, entre ells les protestes del món islàmic per successives cremes públiques de l’Alcorà, les últimes es va produir ahir, davant l’ambaixada de l’Iran i, de nou, pel refugiat iraquià Salwan Momika.