Un altre atac a l’Equador: mor el líder polític Pedro Briones per un impacte de bala
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El polític equatorià Pedro Briones, dirigent del partit progressista Revolució Ciutadana, ha mort aquest dilluns a la tarda després de rebre un impacte de bala a la província d’Esmeraldas, ubicada al nord-oest de l’Equador.

La seva mort es produeix poc després de l’assassinat del candidat a la presidència, Fernando Villavicencio, que va destapar com el país estava caient a les mans de la màfia i el narcotràfic. «No podem negar que el crim organitzat s’ha filtrat a l’Estat, les organitzacions polítiques i a la mateixa societat», ja reconeixia el president Guillermo Lasso quan Villavicencio encara no havia sigut assassinat.

Aquesta vegada ha sigut la candidata presidencial Luisa González que s’ha pronunciat sobre la mort de Briones: «L’Equador viu la seva època més sagnant. Això l’hi devem a l’abandonament total d’un govern inepte i a un Estat pres per les màfies», ha afirmat González, lamentant i donant el seu suport a la família de Pedro Briones. «El canvi és urgent», diu per acabar el seu tuit.

Segons mitjans locals, les unitats especials de la Policia investiguen si Briones havia rebut alguna amenaça.

També una altra de les exassembleistes per la província d’Esmeraldas, situada al nord-oest del país, Paola Cabezas Castillo també ha lamentat la mort del polític a les seves xarxes socials «una bala assassina va acabar amb la seva vida. ¡Fins quan!», escriu.

Condemna a la violència

Notícies relacionades

La Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) va condemnar la visible «violència política» en el marc de les eleccions a l’Equador, que és «un atac» a la democràcia, i també va demanar a l’Estat actuar «amb diligència» en un comunicat difós divendres 11 d’agost.

«L’augment de la violència política a l’Equador s’emmarca en un context de greu deteriorament de la seguretat ciutadana», afirma la CIDH, que esmenten l’assassinat tant de Villavicencio, com el de l’alcalde de la ciutat costanera de Manta, Agustín Intriago, i del candidat a l’Assemblea Nacional, Rinder Sánchez.