Delictes sexuals

Arresten per abusador el pare dels infants colombians que van sobreviure 40 dies a la selva

Arresten per abusador el pare dels infants colombians que van sobreviure 40 dies a la selva

EFE

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La història dels infants que van sobreviure miraculosament a la selva colombiana al llarg de 40 dies acaba d’afegir un capítol macabre del qual només es coneixien rumors: la policia va arrestar, per ordre de la fiscalia general, Miller Manuel Ranoque Morales, pare dels germans Mucutuy i padrastre de les altres dues nenes que es van rescatar el 9 de juny en l’«operació Esperanza». Sobre ell pesa l’acusació d’haver abusat sexualment de dos menors, un d’ells amb accés carnal, d’acord amb les autoritats judicials de la ciutat de Florencia (Caquetá), a uns 600 quilòmetres de la capital.

La informació va acabar per confirmar algunes de les sospites al voltant de Ranoque Morales. De fet, una vegada rescatats, la família materna dels menors no només va rebutjar la seva aparició a Bogotà: va començar a denunciar-lo per violència intrafamiliar i abús sexual.

Bienestar Familiar, un organisme estatal, li va arribar a prohibir entrar en contacte amb els nens. Ranoque Morales havia reclamat fa unes setmanes una milionària indemnització a Avianline Charter’s SAS., empresa propietària de l’avioneta sinistrada que portava la seva parella, Magdalena Mucutuy, finada en l’accident, i Lesly Mucutuy (de 13 anys), Soleiny Mucutuy (9 anys), Tien Noriel Ronoque Mucutuy (4 anys) i Cristin Neriman Ranoque Mucutuy (1 any).

Les declaracions davant la fiscalia

Les peripècies novel·lesques dels menors van tenir expectant el país per 40 dies. La força de rescat els va trobar desnodrits i febles. S’han recuperat a l’Hospital Militar. «Els nens segueixen en el procés d’establiment de drets. Nosaltres no els exposarem a cap altre exercici. La seva història i la seva vida personal és de caràcter d’ells», va explicar Astrid Cáceres, de Bienestar Familiar.

Ranoque Morales va rebutjar en el seu moment les primeres acusacions públiques en contra seu llançades per la família materna. «Ells volen emportar-se els nens per poder, per mitjà dels nens, estar demanant recursos, estar fent desordre. Perquè això és l’únic que saben fer», va dir al diari de Bogotà El Tiempo. Sobre les denúncies de presumpte abús sexual va respondre: «La mateixa nena ja va aclarir que jo no hi tinc res a veure perquè jo la respecto». Però al conèixer-se la seva detenció, María Fátima Valencia, àvia materna dels menors, va relacionar els fets de Ranoque Morales amb les mateixes declaracions de Lesly Mucutuy davant la Fiscalia: «El que riu l’últim riu millor, tot el que ell deia era mentida». L’àvia també havia donat el seu testimoni davant la justícia: «S’emborratxava... es burlava de la meva filla».

Notícies relacionades

William Castro, governador indígena de la comunitat Puerto Sábalo-Los Monos, havia acusat Ranoque de ser una persona violenta. «Veïns van ser testimonis d’una pallissa que ell va donar a la mama dels nens, la va agredir amb matxet. Havia intentat abusar de la filla gran de la Magdalena», va dir a la televisió.

Ranoque va marxar d’aquesta població al·legant que havia rebut amenaces d’un dels grups dissidents de les ex FARC que no van acceptar l’acord de pau.

Temes:

Nens Colòmbia