Lideratge mundial

Biden imposa límits a les inversions dels EUA en certes empreses tecnològiques xineses

La mesura prohibirà a les companyies nord-americanes de capital de risc invertir en tres sectors clau de l’economia xinesa: semiconductors, computació quàntica i intel·ligència artificial

Biden imposa límits a les inversions dels EUA en certes empreses tecnològiques xineses
2
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, va firmar aquest dimecres una ordre executiva que imposa límits a les inversions nord-americanes en certes empreses tecnològiques xineses, una mesura que podria tensar encara més les relacions amb Pequín.

Es tracta d’una de les accions més importants que ha pres el Govern de Biden per restringir les inversions nord-americanes a la Xina i arriba després de mesos de converses amb els membres del G-7, als quals Washington ha apressat a prendre mesures similars.

Específicament, la mesura prohibirà les companyies nord-americanes de capital de risc invertir en tres sectors clau de l’economia xinesa: semiconductors, computació quàntica i intel·ligència artificial, van informar alts funcionaris nord-americans durant una conferència de premsa telefònica.

A més, l’ordre executiva estableix que els ciutadans nord-americans que facin negocis a la Xina han d’informar el Govern dels EUA sobre les inversions que realitzin en semiconductors, computació quàntica i intel·ligència artificial, tres sectors en els quals la Xina ha aconseguit significatius avenços en els últims anys.

Segons van informar els representants del govern nord-americà, aquests tres sectors han sigut seleccionats a causa del paper que podrien exercir en el desenvolupament de capacitats militars, d’intel·ligència, vigilància i cibernètiques a la Xina.

Els Estats Units han fet aquest pas per raons de seguretat nacional, especialment per evitar que Pequín utilitzi els avançats desenvolupaments tecnològics nord-americans a fi de modernitzar les seves Forces Armades, van assenyalar els funcionaris esmentats.

El president de la Xina, Xi Jinping, ha establert com a objectiu que, per a l’any 2035, el país experimenti avenços significatius en els àmbits social, econòmic i militar, incloent-hi l’enfortiment de la capacitat marítima de les Forces Armades, la qual cosa podria representar una amenaça per a Taiwan, aliat nord-americà.

En qualsevol cas, la mesura no s’aplicarà de manera automàtica. Ara s’obre un període de comentaris públics en què el govern nord-americà espera rebre contribucions de les parts interessades, incloent-hi empreses amb inversions en la Xina.

Per tant, els detalls sobre com s’implantarà l’ordre executiva firmada per Biden aquest dimecres encara estan per definir, van informar la premsa els esmentats funcionaris nord-americans.

Un dels punts que s’està considerant és la possibilitat que aquells que infringeixin les regles establertes pel Govern nord-americà puguin enfrontar-se a càrrecs criminals, tot i que encara no s’ha pres una decisió respecte a això.

Notícies relacionades

També s’està avaluant l’opció d’incloure excepcions que permetin a les empreses nord-americanes continuar invertint en bons i accions de companyies tecnològiques xineses, van detallar els funcionaris.

En qualsevol cas, l’ordre executiva podria no entrar en vigor fins a l’any vinent, coincidint amb la campanya per a les eleccions presidencials en les quals Biden busca la reelecció, mentre que els republicans encara han d’elegir el seu candidat en un procés de primàries, on l’expresident Donald Trump (2017-2021) parteix com a favorit.