Cop d’Estat

El líder dels colpistes al Níger nomena l’exministre de finances com a president

Mahamane Lamine Zeine ha sigut alçat al lloc de primer ministre pel capitost de l’aixecament militar, Abdourahamane Tiani

El líder dels colpistes al Níger nomena l’exministre de finances com a president
1
Es llegeix en minuts

El líder colpista nigerí, el general de brigada Abdourahamane Tiani, que va liderar el cop d’Estat del 26 de juliol, va nomenar aquest dilluns l’economista i exministre de Finances Mahamane Lamine Zeine com a primer ministre. El nomenament va ser anunciat en un decret llegit a la televisió pública aquesta nit pel coronel Amadou Abdramane, portaveu de la junta colpista autoorganitzada al Consell Nacional de Salvaguarda de la Pàtria (CNSP).

Zeine, de 58 anys, va ser ministre de Finances a l’era de l’expresident nigerí Mamadou Tandja (1999-2010) i actualment ocupa el lloc de representant resident del Banc Africà de Desenvolupament (BAD) a Libreville (Gabon). El nou primer ministre –que substitueix el seu antecessor Ouhoumoudou Mahamadou, que va ser deposat amb el govern del president, Mohamed Bazoum, després del cop d’Estat del 26 de juliol– va ser elegit per la junta colpista per gestionar el període transitori al país africà.

D’altra banda, el líder colpista també va nomenar altres responsables com el general de brigada Mamadou Didilli com a president de l’Alta Autoritat de Consolidació de la Pau (HACP, per les seves sigles en francès), i el general de Brigada Abou Tague Mohamadou com a inspector general de l’Exèrcit i de la Gendarmeria Nacional, entre d’altres.

Després del cop d’Estat del 26 de juliol, el CNSP va anunciar la destitució del president Bazoum i la suspensió de la Constitució.

Notícies relacionades

El país afronta dures sancions comercials i financeres imposades per la Comunitat Econòmica d’Estats de l’Àfrica Occidental (Cedeao) que també va amenaçar amb una acció militar contra la junta colpista si no restableix l’ordre constitucional. Com a reacció a aquesta amenaça, la junta colpista va anunciar diumenge a la nit que tanca el seu espai aeri i va advertir que qualsevol violació d’aquesta mesura tindrà una resposta «instantània» i «enèrgica».

El bloc regional farà dijous vinent una reunió extraordinària dels caps militars dels països membres per estudiar la situació al Níger. Aquest dilluns, la «número dos» del Departament d’Estat dels EUA es va reunir amb diversos líders colpistes al Níger però no va aconseguir avenços significatius per restablir l’ordre constitucional al país africà.